Всеки 10-и българин с диабет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:13 / 02.10.2014
621
9% от българите страдат от диабет или са пряко застрашени да развият това заболяване в близко бъдеще. Причина за това са не само наследствеността, но и стресът в последните години. Това съобщи водещият ендокринолог от Александровска болница д-р Наталия Темелкова.

Данните показват, че 435 000 пациенти с тази диагноза се лекуват с лекарства и инсулин, отпускани безплатно от Националната здравноосигурителна каса, но съвсем не е малък броят и на тези, които са принудени сами да си купуват медикаментите, допълни специалистът. От една страна това са хора, които имат възможност да си набавят за собствена сметка по-нови медикаменти. От друга са болни, които си спестяват административните врътки по изписването на лекарствата.

По света страдащите от диабет са 382 млн. души, като се очаква към 2030 г. броят им да достигне 592 милиона. Около 80% от диабетиците са от държави с ниско и средно развитие, каза още д-р Темелкова.

Половин час физически упражнения на ден намаляват с 30-40 на сто риска от заболяването. Д-р Темелкова предупреди, че родените бебета с тегло над 4 кг са белег, че майката има сериозен риск да развие диабет, както впоследствие и самите деца. Специалистите съветват да се намалят тестените и мазните, а също така сладките и солените храни.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Откриха издирваното дете
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение: Децата без задължителните ваксини да не мог...
Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни
Къде в България се намира "манастирът с дяволите"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).