Всеки трети чифт слънчеви очила у нас се оказва менте

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:56 / 13.06.2016
809
Една трета от слънчевите очила у нас не отговарят изискванията, показват резултатите от проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщава bTV.

Масово липсват задължителни маркировка и сертификат, че са изпитвани в лаборатория, както и обозначение на степен на затъмнение. Това, според експертите, е по-опасно, отколкото предполагаме. Освен риск за зрението, неподходящите слънчеви очила всъщност увеличават и риска от катастрофи.

Очила с категория на затъмнение 4 трябва задължително да имат инструкция, че не са предназначени за шофиране, тъй като са с по-голяма плътност и това допринася за недобра видимост през стъклото на колата, обяснява Мирослав Йотов от "Надзор на пазара" в ДАМТН.

Очилата, с които може да се шофира, са със затъмнение до трета степен и това трябва да е указано, а на самата рамка трябва да е отбелязан още и сертификат за тестване, както и номер на партида.

Според председателя на ДАМТН не трябва да се купуват очила върху, които няма абсолютно никаква маркировка - дали са изпитани, на какъв клас отговарят, които определено са с неясен произход.

Причината за закупуването на очила менте е по-ниската цена от по 10 - 15 лева. Според експерти качествени очила могат да се намерят и на цена от 50 лева, но те няма да са на сергия или битак.

Ако очилата имат необходимата маркировка, но имате съмнения, че са менте, можете да подадете сигнал в Агенцията за метрологичен и технически надзор за проверка в лаборатория.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).