Всяка седмица седем продукта ще бъдат на достъпна цена в големите магазини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:15 / 20.10.2023
747
"На практика имаме спокоен пазар в момента. Това, което тревожи хората и изнервя обстановката, е, че изостанаха доходите. Имаме силна, мощна, доста конкурентна среда. Ценовите равнища не са достатъчно обременени с вредни въздействия. Положението не е толкова неприятно, колкото се мъчат да го изкарат един или друг анализатор."Този коментар направи пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Той е категоричен, че напрежението идва от изоставането на доходите, а не от пазарни взаимодействия.

Според него по това време през миналата година е имало ясно изразена възходяща крива на цените, а сега тя е низходяща. По думите му през 2022 г. е имало доста стрес на пазара, а сега той е стабилен.

Иванов уточни, че ръстът на цените е 3% на годишна база, "тоест процесът утихва" и даде пример – спрямо потребителска кошница с продукти за 100 лева миналата година, сега цената им би била 103 лева.

По идеите на Министерството на икономиката за намаляване на цените с кампания "Достъпно за вас" Владимир Иванов посочи:

"Вариантът със закон да вкараме временна мярка, както направиха Гърция и Румъния, също е на масата. Тази мярка не е пазарна, тя има своите доста сериозни негативи. Предпочете се вариантът на пряко договаряне със самите вериги, споразумение между определени търговски субекти и държавата. Това ще го направят доста субекти, вече има съгласие в бизнеса. Всяка седмица ще има продукти в седем продуктови групи – малката потребителска кошница, следващата седмица поемат от същите продуктови групи. Споразумението е за 8 месеца. Ако даде резултати, не пречи да се продължи. От 1 ноември ще започне. Във всяка брошура, във всеки магазин ще има етикетчета "Достъпно за вас", с лого."

Виж коментарите (1)

Още по темата (325):
12.05.2024 По-високи цени на основни хранителни продукти
09.05.2024 "Кауфланд", "Лидл" и "Билла" с молба към президента
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
06.05.2024 Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
03.05.2024 Инфлацията у нас с процент над средната за Европа
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага
Времето отново се обръща, гръмотевичните бури над Бургас вече са ...
Изнудват бивш министър с порно
Нова мода завладя пазара на имотите
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България
42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството си и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).