Всяко изсечено дърво вече ще получава електронен билет и пластина с уникален номер

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:33 / 22.11.2014
837
Над 170 мобилни екипи ще следят за незаконното изсичане на дървесина на територията на цялата страна. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Държавното горско стопанство "Ботевград". От ведомството представиха пакет от още мерки, които да ограничат незаконното изсичане на дървета и търговията с тях.

Всяко изсечено дърво на територията на страната ще получава електронен билет и пластмасова пластина с уникален номер. Практиката вече е въведена от няколко горски стопанства и от другата година ще стане задължителна, обявиха от Министерството на земеделието. Целта е да се ограничи незаконната сеч в родните гори, която по данни на неправителствени организации достига до 2 милиона кубически метра годишно.

Екипите, които ще следят за изсичането на горите, пък се удвояват и стават 173.

Ето как ще се извършва процедурата. След изсичането, пластината ще се запечата към всяко едно дърво, а номера ѝ ще се въведе в електронната система на Държавното горско стопанство, след което ще се издаде и билет.

Най-сериозна сеч се наблюдава в горите с по-евтина дървесина. Ценните горски райони не са сериозно засегнати, отбелязаха от ресорното министерство.

Частните горски стопанства също ще бъдат задължени да използват тази електронна система. Наказателната нормативна база за нарушителите също ще се промени и ще влезе за разглеждане в парламента до края на годината, увериха от Министерството.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).