Вътрешен одит на МОН с комплексни проверки в РУО –Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:00 / 06.07.2021
3216
Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО).

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване. 

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още седем РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).