Възможно е да има още един обвинен за убийството на жената във Варна!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:06 / 28.02.2019
1653
Възможно е да има още едно обвинение за убийството във Варна. Това заяви в "Здравей, България" по Нова тв Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура в морската ни столица. Ако се докаже вина, пред съда ще бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров. И допълни: "Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление", коментира Радослав Лазаров. И добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието", заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна", заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус", обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата", коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, което мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция".


Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
10.08.2020 Лоши новини за убиеца на Кремена от Варна
08.06.2020 Убиецът на Кремена от Варна: Съжалявам за стореното, не исках да се стига до фатален край!
24.07.2019 Идва възмездие за Борислав, убил жена си с особена жестокост
06.03.2019 Майката на убиеца от Варна със скандална версия за фаталната вечер
05.03.2019 Борислав не сполучи с жалбата си в съда, бил ударил само 3 шамара на жена
си!
01.03.2019 Убиецът на Кремена биел и бившата си! Превъртял след пиянска изцепка на
кораб
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).