Възможно е помощите за дърва и въглища да бъдат спрени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:17 / 28.01.2022
924
Социалните помощи за дърва и въглища може да бъдат спрени като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Това стана ясно от думите на заместник министър-председателя по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на питане на депутата Стефан Шилев.

В комуникация съм с Министерството на труда и социалната политика за това, че помощите под формата на въглища и дърва може би следва да бъдат прекратени, тъй като задълбочават проблема, заяви Сандов от трибуната в Народното събрание.

От отговора на министъра стана ясно още, че 30% от замърсяването в София с фини прахови частици е причинено извън рамките на Столична община. "Това са трансгранични замърсявания и замърсявания, които идват от съседни общини, най-вече Перник. Замърсяванията идват най-вече от битово отопление и транспорт, но сериозни емитери са определени от определени индустриални предприятия, кариери от съседни градове, трансгранично замърсяване от Северна Македония и Сърбия поради преноса на частици от вятъра", посочи Сандов.

Според данните през последната година има занижаване както в среднодневните стойности за година така и броя превишавания като дни през годината. Местните власти могат да приемат по-сериозни мерки. След очаквано негативно решение от съда в Люксембург може би ще трябва да се пристъпи към по-крути мерки", каза още заместник министър-председателят.

Министърът обясни, че има уверението на столичния кмет, че се работи по изграждането на зона център и външен център с по-ниски емисии. Националното представителство на студентските съвет са пожелали обособяването на такава и в Студентски град.

По отношение на финансирането на мерките в борбата с мръсния въздух министърът посочи, че по ОП "Околна среда" 2014-2020г., която ще приключи в края на 2021-а, са осигурени 122 млн. за мерки за битово отопление и 500 млн. лева за обществен транспорт. В следващия програмен период 2021-2027 са предвидени 750 млн. за подобрявана на качеството на атмосферния въздух, ако бъдат оборени. Отделно в бюджета за 2022-а също са заложени средства. Там са заложени 30 млн. лв. за мерки за опазване на чистотата на въздуха и отделно 47 млн. лв. по нов механизъм.

Виж коментарите (0)

Още по темата (375):
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем и без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
20.04.2022 В столицата отново заваля сняг
20.04.2022 Това видео не е правено на 20-ти януари!
20.04.2022 Великден и пролет ли? По-добре вижте какво се случва в планините
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).