Ядем над 10 хил. тона вносен кашкавал менте годишно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:08 / 13.11.2015
745
Над 10 хиляди тона жълти сирена, имитиращи кашкавал внасяме годишно в нашата страна, като импортът расте постоянно от 2007 г. насам. 

Това се равнява на 50 % от родното производство на истински кашкавал, което през миналата година е било 19, 692 хил. тона. Сухото мляко, което влиза в страната пък достига 40 хил. това годишно. Това съобщи доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, който участва във форум за състоянието на млечния сектор.

През тази година цената на сухото мляко е около 2 евро за кило, а на сирената, подобни на кашкавала около 3 евро на килограм. За да работят с търговските вериги производителите трябва да предлагат кашкавал на цена около 7 лева, смята Иванов.

За първите 7 месеца на годината има лек ръст на вноса, като най-много влизат в страната прясно мляко и сметана. 

Страните от които пристигат млечните продукти са предимно Германия, Румъния, Полша и Унгария. Износът на млечни продукти расте минимално в последно време, като бялото саламурено сирене е най-търсено зад граница. От страната ни успешно се изнася предимно бяло саламурено сирене. Заради своята уникалност този продукт още дълго ще крепи експортът.

В страната ни най-много се консумира кисело мляко, следва прясното мляко и сиренето, каза Силвия Василева от дирекция "Животновъдство" в аграрното министерство.
По брой на млечни крави България не отстъпва на ЕС. На 22 човека там се пада по 1 крава, а у нас едно добиче се пада на 25 човека.

Българските кравички обаче дават със 70 на сто по-малко мляко, отколкото европейските им посестрими. През 2015 г. Средно за ЕС годишният добив е 6,8 хил. литра, докато у нас не можем да достигнем 4 хил. литра годишно. 

Друг сериозен проблем в този бранш е наличието на агресивен сив сектор, докато в другите държави от общността над 92 % от млякото се преработва, то у нас едва 45 % стига до мандрите. От средата на от април в Европа няма квоти, които действаха почти 30 години. Това в комбинация с кризата в Украйна и наложеното руско ембарго доведе до поевтиняване на млякото, което от 37 цента, вече върви по 29 и няма вероятност за промени в тази тенденция.

Липсата на работници в млечния сектор е един от най-големите проблеми, с които трябва да се справи браншът. Не става дума за заплащане, просто няма желаещи, споделиха собствениците на преработвателни компании вчера. Младите хора категорично заобикалят този труд, който не е от най-лесните.



Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Две линейки за пострадалите след челен удар между бус и тир
Flirt е новият вариант на COVID-19
При какви условия непълнолетните имат право да работят?
Премиерът се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи
Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е ...
Внимавайте какво купувате! Изтеглят от пазара опасни сокове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).