Ясен Тодоров за случая с Гешев: Атентат и опит за убийство

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:49 / 02.05.2023
407
Атентат и опит за убийство - това потвърди заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в ефира на БНТ за случилото се вчера с кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Според Тодоров, това взривно устройство е било за убиване, а не за сплашване.

"Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Ясен Тодоров - зам.-директор на Националната следствена служба.

Според прокуратурата, данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор, каза още Тодоров и допълни:

"По първоначални данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници".

Той нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

"Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни Ясен Тодоров.

Според него, ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес ще е трябвало ВСС да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на на нов главен прокурор. Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила, добави Тодоров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (95):
26.12.2023 Какво представлява веществото - нитропент, използвано за взрива срещу колата на Иван Гешев
22.12.2023 Изплуваха нови подробности около покушението срещу Гешев
19.12.2023 Готова е експертизата за атентата срещу Гешев
20.05.2023 Славчо Велков: Колата на Гешев може да е била следена с дрон
20.05.2023 Ясен Тодоров: Доста сметки обърка присъствието на израелския експерт на местопроизшествието 
18.05.2023 Митов след закритото заседание: Нямаме никаква гореща следа за поръчители и извършители на атентата срещу главния прокурор
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).