Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЮНЕСКО подкрепя уникален български проект
Автор: ИА Фокус 14:39 / 09.03.2023Коментари (0)378
©
ЮНЕСКО подкрепя уникален български проект, това стана ясно по време на срещата между министъра на културата Найден Тодоров и помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, информират от Министерството на културата.

Срещата се проведе в Министерството на културата, като на нея присъства и началника на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал.

В началото на разговора стана ясно, че Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти – в качеството си на представител на ЮНЕСКО. "Научихме много от това пътуване, имате сериозна експертиза тук и тя не е само в София", каза Отоне.

Той коментира Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство. Сподели, че са виждали много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин, затова трябва да се гордеем с тях.

Министър Тодоров приветства представителите на ЮНЕСКО и коментира проекта за световен център за изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол. "Ние сме в началото на дълъг процес и това е нещо, което не можем да свършим сами", изтъкна той.

Отоне припомни, че още през 2021 г. е обсъждал заедно с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков този проект: "Тогава професорът ми разказа за визията за острова и разбрах, че е важно да го видим на място, защото това дава различен поглед от документацията".

Той допълни, че след мисията у нас, която определи като много успешна, има много идеи: "Виждал съм само в Тунис, Италия и Испания подобни проекти, свързани с подводната археология, центърът, който имате тук, е нещо уникално за страната Ви, с което също можете да сте горди", посочи Отоне.

По думите му страната ни има огромен потенциал да развие Центъра за подводна археология, а наличието на експерти и особено на жени експерти в тази област, е нещо много рядко срещано и ценно. Допълни, че бихме могли да намерим и международно съдействие, тъй като страната ни е била първа от държавите, ратифицирали приетата през 2001 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО Конвенция за опазване на подводното културно наследство.

"Това е прекрасен и уникален проект и ние ще бъдем на всяка стъпка от него заедно с Вас, с нашите експертиза и знание", увери министъра помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: