Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юрий Асланов: Ниската избирателна активност е присъдата на хората за всичко онова, което правят политиците на национално ниво
Автор: Екип Burgas24.bg 21:20 / 05.11.2023Коментари (2)703
©
Избирателната активност по време на втория тур на местните избори е рекордно ниска. Това каза в Изборното студио на Радио "Фокус“ социологът Юрий Асланов. Към 17.00 часа около 26%. "Тази тенденция за спад в избирателната активност от 3 години насам е постоянна и трайна и отсега може да се каже, че тя ще продължи, ако не се промени нещо съществено в правенето на политика. А такива значи не се подават от политическия елит за съжаление“.

По думите му ниската активност е присъдата на хората за всичко онова, което правят политиците на национално ниво, по-малко като местно, но ето че и на местно ниво вече виждаме тази апатия да взима академични размери.

Юрий Асланов изрази мнение си, че обществото е дълбоко разделено, като част от причините са политиците със своите действия, които отдалечават хората от институциите, от държавността. Според социологът, разделението вече е на ниво политици-народ. "Това е много опасно състояние на обществото. За съжаление няма симптоми, че то може да бъде прекратено като тенденция, то ще продължи, защото основната причина е, че политиците подмениха разговора с хората с някаква разправия помежду си. Те вече не се опитват да говорят на хората. Имат нещо, за което спорят помежду си, и проблемите на хората не ги касаят“.

Тази кампания беше много показателна по отношение на това, че проблемите на хората останаха на заден план пред въпроси, които политиците изтъкваха в своите дебати помежду си, които дълбоко не интересуват никого, каза още Юрий Асланов, и добави, че това е причината за ниската избирателна активност.

Изборът за местната власт в София е симптоматичен за процесите, които се развиват и на ниво правителството, смята още социологът. "С начина, по който Ваня Григорова проведе кампанията, със своите послания, които привлякоха различни оценки, събуди някакъв интерес към съдържанието на политиката по същество и възвърна ролята на идеологията в текущата политика. Няма значение как ще приключи този избор, защото този разговор вече е започнат, и оттук нататък чуваемостта за ново съдържание в политиката, за връщане на принципите на нормите и идеологическите различия като основа за политически прогрес и за движение на обществото напред“.

"Очаквам личностите от тази кампания да трансформират тази енергия, която създадоха около кампанията, в ценностно преобразуване на политическия и партийния живот от тук нататък“, каза още Юрий Асланов.

Това, което отличава тези местни избори според него е това, че за първи път откакто се провеждат местни избори в България първа политическа сила не е парламентарно представена партия, а сумарно резултата на местни партии и коалиции.

"Ако погледнете картата на България ще видите, че в най-голям брой общини мнозинствата са формирани общо не от определена партия, а от най-различни по състав и разнообразие местни партии и коалиции. Това е много тежка присъда за националната политика на България за това, че тя чрез парламентарното си представителство не може да излъчи стабилна власт на местно ниво“, категоричен бе Юрий Асланов.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А дали политическата класа не цели точно това? Ниска избирателна активност. Много по-лесно се манипулират или купуват няколко стотин хиляди гласа отколкото няколко милиона. На политиците хич не им дреме , че хората не гласували.
+1
 
 
Бехаберието и Беззаконието в България Отврати Българския народ от Политиците!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: