Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За какво да внимаваме при покупката на селски имот
Автор: Екип Burgas24.bg 12:08 / 11.04.2023Коментари (0)565
©
Възраждане на българското село – тази тенденция се наблюдава през последните години. Все повече млади и добре образовани хора избират да напуснат големия град и да устроят живота си на село. Други пък решават да защитят спестяванията си от инфлацията като купят селски недвижим имот, чиито цени непрекъснато нарастват.

Селска къща с голям двор на цената на малка градска панелка. Все повече млади хора, IT специалисти, висшисти от различни специалности избират тази алтернатива. Всички те търсят тишина, спокойствие, лесен достъп, малък двор за развитие на биоземеделие или отглеждане на домашни любимци. И в селото виждат идеалното място, което да осигури здравословен живот на тях и на семейството им.

Животът на село вече не е екзотика

Може да се каже, че първоначалният интерес към селските къщи беше предизвикан от чужденци – предимно западноевропейски пенсионери, които искат да изкарат старините си на евтино и спокойно място сред природата и благоприятния климат в България. Те купуваха стари или изоставени къщи в планински райони, които ремонтираха.

Чужденците обаче вече далеч не са единствените заинтересовани от живота на село. Статистиката на агенциите за недвижими имоти показва, че основните купувачи на селски къщи са българи, въпреки че не липсват случаи на покупки на такива имоти и от чужденци на всякаква възраст.

Има голяма Facebook група за помощ за завръщане на село, която насърчава младите хора и семейства с деца да променят живота си, а заедно с това и съдбата на българското село. Споделеният опит и полезните съвети привличат все повече последователи на идеята, които с ентусиазъм инвестират в старите селски къщи, превръщайки ги в красиви и удобни модерни домове. 

Плодородната земя дава както препитание за семейството, така и възможност за развитие на бизнес, свързан със земеделие или животновъдство. Някои инвеститори виждат потенциала на определени места за развитие на селски туризъм и отварят къщи за гости и заведения, с които да привлекат интереса на клиентите.

Инвестицията в стара селска къща си остава рисково начинание, което не е за всеки. Решението за покупка следва да се вземе след внимателен анализ на състоянието на имота, за да се пресметнат разходите по ремонтните дейности и да се прецени дали инвестицията изобщо си струва.

По данни на Асоциацията на българските села селски имоти се търсят буквално в цяла България. Очаквано, най-активно се оказва търсенето в селата около столицата и по-големите градове. Хората предпочитат да бъдат в близост до удобствата на града, като същевременно търсят спокойствието на живота на село, пише Pariteni.bg.

Повечето купувачи са млади семейства в трудова възраст, които търсят алтернатива на живота в града и упражняват свободни професии, позволяващи им да работят дистанционно. Друг голям процент купувачи са хора в пенсионна възраст, които предпочитат да изкарат старините си на спокойно място по-близо до природата.

Предимства на къщата на село 

- Селският живот е значително по-спокоен от градския – започването на нов живот в дом на село ще ви помогне да си осигурите мечтаното спокойствие, откъсвайки се от шума и стреса в големия град;

- Инвестицията не е прекалено скъпа – селските къщи обикновено се продават на значително по-ниски цени от тези на градските жилища и не трябва да инвестирате огромна сума пари;

- Имате дворно място на разположение – можете да направите двора място за отдих с цветна градина, да го превърнете в градина за отглеждане на плодове и зеленчуци или да го организирате като място за игри и забавления на децата;

- Ще се радвате на чист въздух всеки ден – в големите градове качеството на въздуха постоянно се влошава, а на село ще сте по-близо до природата, което ще повлияе положително на вашето здраве;

- Селската къща е чудесен ваканционен имот – ако решите да не живеете целогодишно в къщата, винаги можете да я използвате като ваканционно жилище, което да посещавате през почивните дни и винаги, когато искате да се откъснете от ежедневието си в града;

- Ще имате всички удобства на 21-ви век – въпреки че селата в България имат по-скоро лоша слава, много от тях вече са добре устроени и разполагат с необходимите удобства като качествена интернет връзка, транспортна достъпност, магазини и ниска престъпност.

Покупка с цел препродажба

Закупуването на стара къща или парцел в регулация в селата край големите градове с цел инвестиция е възможност, която си струва да се обмисли. Немалко находчиви инвеститори купуват стари къщи, които след това реновират и продават с прилична печалба.

Една такава инвестиция се оказва най-изгодна, когато инвеститори са самите майстори – те купуват евтино стара, нестопанисвана къща и после я ремонтират. Така в новата цена на имота калкулират само труда си, затова и цените са конкуренти. Клиентът получава завършен дом, в който трябва само да избере мебелите. Ако пък има нужда от довършителни работи по къщата, той спокойно може да се обърне към продавача-майстор.

Имайте предвид, че в сделките със селски къщи е добре да се обърне внимание на няколко неща – при тях често се налагат някои допълнителни подобрения като изграждане на санитарни възли, септични ями, гардеробни, кабинети, веранди и други. Нерядко подобни имоти изискват цялостен ремонт, което може значително да оскъпи инвестицията.

Преди покупка проверете документацията

Покупката на къща изисква сериозно проучване не само на самата постройка, но и на парцела към нея. За да не се окажете измамени при сделката, трябва да се уверите, че всички документи на недвижимия имот са изрядни. Това може да се окаже сложен процес, затова се нуждаете от добър адвокат, който да направи цялостна проверка на документацията за покупка на къщата.

- Проверете документите, които потвърждават собствеността на къщата;

- Прегледайте документите за земята (парцела) към къщата – право на собственост и основанията, според които собственикът на къщата е и собственик на земята – договор за продажба, удостоверение за право на наследяване на земята, решение за отпускане на поземлен имот и др.;

- Изискайте нотариално заверен документ, който потвърждава съгласието за продажба на имота, в случай че къщата е закупена от лице със сключен брак по време на самата покупка;

- Уверете се, че трети страни нямат права върху къщата. Това е особено важно, ако продавачът е получил къщата като наследство;

- Проверете кадастралния (технически) паспорт на имота – в него са описани всички сгради и съоръжения, намиращи се върху придобитата земя. Техническият паспорт съдържа и плана на къщата с подробно описание на всички помещения в нея – предназначение, площ и други характеристики;

- Проверете дали предишният собственик има неплатени битови сметки. Такива сертификати можете да вземете от доставчиците на комунални услуги – ток, вода, телефон. Ако пропуснете тази важна проверка, има опасност да станете собственик не само на къщата, но и на големи дългове по комунални услуги.

Рисковете при покупка на селска къща

Решението да се инвестира в стара къща също крие своите рискове. Затова следва да се вземе след внимателен анализ на състоянието на имота, за да се пресметнат разходите по ремонтите по текущите цени и да се прецени дали такава инвестиция няма да излезе прекалено скъпо.

При покупката на селска къща трябва внимателно да прецените какви допълнителни разходи ще бъдат необходими за ремонт и обзавеждане. Инфлацията предизвика повишаване на цените на строителните материали, а и майсторите изискват по-висока цена за труда си.

За да придобиете по-точна представа за необходимите разходи по ремонта, може да се консултирате със строителна бригада още преди покупката и да поискате ориентировъчна цена на подобренията по имота, на които държите. Подгответе се добре, за да си спестите неприятни изненади и да знаете дали разполагате с необходимия бюджет.

Ако все пак финансовите ви възможности са ограничени, но имате голямо желание, може да купите имота и да поправите само най-основното. Така ще може да го ползвате за живеене, а подобрения да правите постепенно във времето според финансовите си възможности. С направените инвестиции през годините ще вдигате стойността на имота при евентуална бъдеща продажба.

Последната стъпка, преди да се установите в новия си дом на село, е обзавеждането. На пазара ще намерите мебели в изключително широк диапазон на цените и съответно – на качеството. Добре е предварително да имате план как искате да изглежда селската къща и каква функционалност търсите от помещенията и да се придържате към него.

В заключение можем да кажем, че е едно от най-важните неща е локацията на селската къща, за да бъде тя добра инвестиция, носеща печалба, или просто място за по-спокоен живот. Обикновено в районите, в които има търсене на къщи, вече има и много хора, които ги купуват и възстановяват с цел продажба. Помнете, че инвестицията никога не гарантира сигурна печалба и само доброто проучване може да ви предпази от скъпоструващи грешки.

Освен всички ползи на самите селски имоти, ръстът на този тип сделки се отразява положително и на икономиката. Чрез наваксването на покупко-продажбите в този дял пазарът за недвижими имоти постига значително по-добър баланс. Очаква се интересът към къщите на село да остане голям. Спокойствието, зеленината и чистият въздух превръщат българското село в оазис, който ще продължава да привлича купувачи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: