Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За жените, които успяха и подадоха ръка
Автор: Екип Burgas24.bg 10:16 / 28.05.2018Коментари (0)1750
©
През последните години темата за жените в научните и технологични сектори изживя повсеместен и социален бум. След като десетилетия наред вниманието в тези сфери бе насочено основно към мъжете, жените започнаха да взимат своя дял от заслужени успехи.

Безброй са примерите за дами, които не само че са пробили в научните и технологични сфери, но и подават ръка на всеки, който се нуждае от помощ за да осъществи мечтата си. Тук ще представим четири жени - две българки, една американка и една англичанка, които освен че са постигнали успехи в своите професии, отделят време, средства и усилия за общественополезна дейност.

Кейтлин Хова, програмиране

Кейтлин Хова е във втората година на бакалавърската си програма по музика, когато осъзнава, че способността и да вижда нотите като цветове е нещо специално. Този феномен се нарича синтесезия - неврологично състояние, при което две сетива са кръстосани и се изпитват едновременно. Заинтригувана от своето състояние, Кейтлин напуска музикалната програма и записва неврология. След като взима дипломата си завършва и училище за програмисти. Благодарение на придобитите умения Хова се впуска в света на технологиите, което я води до интересни начинания.

Кейтлин е създател на Synthesesia Network, което е социална мрежа за хора със синтесезия, улесняваща проучването на тази научна загадка. Заедно със съпруга си, Хова създава и компания, която помага на деца да принтират музикални инструменти чрез 3D принтери. Цигуларката също така е водещият програмист на Limbforge - организация, която разработва 3D принтирани протези за хора живеещи в слаборазвити региони. Освен това, Кейтлин Хова е мотивационен лектор, като често е канена да говори за своите начинания и ролята на жените в технологичната индустрия. Хова е и старши програмист в Women Who Code - организация помагащи на жените да пробият в сферата на технологиите и програмирането.

Анета Савова, предприемачество

Анета Савова е бизнес консултант и ментор, както и автор на няколко проекта насочени към подпомагане на жените в бизнеса. В продължение на повече от десетилетие Анета работи като финансист, като именно опитът в изкачването на корпоративната стълбица показва на Савова, че има незапълнена ниша в сферата на менторството при бизнес дамите.

В резултат от своето професионално преориентиране Анета създава редица успешни проекти. Първият от тях е платформата Успешни жени, чиято цел е да обедини бизнес дамите у нас и да им предостави менторство и мотивация за развитие. Чрез онлайн портала на Успешни жени, както и благодарение на социалните мрежи, дамите получават експертни съвети за това как да се издигнат в своя бранш. Организацията на Анета също така провежда бизнес брънчове и конференции, на които участничките могат да почерпят опит от родни представителки на успешни бизнеси. През миналата година Савова организира и първото у нас събитие насочено към жени-лидери: Women. Speak. Live. На него гостуваха и представиха своя опит успешни бизнес дами като изпълнителния директор на българското представителство на British American Tobacco Мила Маречкова, както и собственичката на Roo Brands Анита Класанова.

Лив Боере, науки

Лив Боере е завършила астрофизика в Манчестърския университет. След дипломирането си англичанката решава да участва в телевизионно шоу, което проследява превръщането на участниците от аматьори в покер професионалисти. Първоначално Лив няма успех в играта, като на финала на шоуто успява да загуби наведнъж чиповете си, въпреки че получава добра ръка. Първоначалният шок от загубата преминава, а за Боере покерът става професия. С участие в близо 100 турнира на живо и печалби за 3,7 млн. долара Лив бързо става разпознаваемо име в покер средите.

Въпреки новото си поприще, любовта на Боере към науката не стихва. Тя често е канена на различни събития като коментатор на научни теми. Миналата година Лив даде интервю, в което коментираше горещата тема “изкуствен интелект". В него астрофизичката сподели своите опасения, че разработки в сферата на изкуствения интелект могат да попаднат в неподходящи ръце. Така, Лив влезе в клуба на много други обществени фигури като Бил Гейтс, Елън Мъск и Стивън Хокинг, които предупреждаваха за опасността от неконтролираното развиване на подобен тип технологии. Преди няколко месеца Лив Боере участва и в известния проект за научни лекции TED Talks като представи интересни идеи за това как вероятностите влияят на ежедневието ни.

Ивелина Атанасова, образование

В крак със световните тенденции, Ивелина Атанасова се е заела със задачата да реформира българското образование. Ивелина е консултант по бизнес развитие и маркетинг като начинанията и носят място в класацията на Дарик “40 до 40", приз “Жена на годината" и награда “Джон Атанасов".

Проектът с който Ивелина цели да модернизира родното образование се нарича DigitalKidZ. Идеята на начинанието е да въведе модерните дигитални технологии в училище, както и да обогати технологичната грамотност на подрастващите. Идеята на Ивелина получава и държавно признание като в сътрудничество с МОН DigitalKidZ организира ежегодна конференция, на която се представят и обсъждат най-добрите практики в съвременното образование. В интервю за newtrend.bg създателката на проекта споделя, че мисията на нейното начинание е “децата на България [да] намерят стимул да останат в страната ни". От февруари т. г. фондацията стартира в 15 училища из страната проекта DigitalKidZ: Училище с "отворен код", като целта е учениците да се научат да програмират сайтове в рамките на един учебен срок. Резултатът от проекта предстои, но със сигурност проекти като този на Ивелина спомагат за това учениците от ранна възраст да се запознят със силите на технологиите извън ежедневната им употреба.

Кейтлин, Анета, Лив и Ивелина са само малка част от жените по света, които са орисани да успяват и да помагат. Истории подобни на техните има много, като всяка една заслужава да бъде разказвана. И четирите дами са постигнали сериозни успехи в своите поприща, като не спират да показват, че успехът не дели на база пол, раса или години, а за да се постигне трябват воля, усилия и малко креативност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: