Забавлявайте се, но внимавайте с бомбичките и фойерверките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:20 / 31.12.2015
912
Декември носи духа на празничното настроение. От години празненствата през този месец се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот. Увеселителните пиротехнически изделия обаче не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР. Това напомнят от Областната дирекция на полицията.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Според предназначението и степента на опасност пиротехническите изделия се разделят на 3 категории - фойерверки, сценични пиротехнически изделия и други пиротехнически изделия. За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

- за фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години
- за сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години
- за други пиротехнически изделия - на лица под 18 години.

Aко все пак за вас настроението на коледа и в новогодишната нощ е непълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел, от полицията съветват пиротехническите изделия с увеселителна цел трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните.

Пиротехника, която при обичайно ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена. Пиротехничски средства не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден или запален /разбира се, неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива, не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и от хвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие не по предназначение. Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. А освен това, стрелянето с тях не е нито колоритно, нито красиво, нито пък постига желания шумов ефект.

Посрещането на Нова година обикновенно се свързва с празнични илюмицации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.

За да я има новата година, с новия късмет и по-добрите възможности, нека бъдем отговорни и да я посрещнем с усмивки, вместо с гръм и трясък, призовават от МВР.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)

Още по темата (127):
25.02.2016 Коледните къщички на "Тройката" остават до средата на март
19.01.2016 Демонтират елхата на "Тройката"
13.01.2016 До края на месеца коледната украса на Бургас отива на склад
06.01.2016 Кметът честити Коледа на арменците в Бургас
04.01.2016 Над 6800 глоби за шофьори в дните около Нова година
04.01.2016 Голям интерес за празнуване по морските курорти имало по празниците
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Нуждаем се от стабилно правителство с минист...
Какви са цените на основни хранителни стоки?
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки Роле...
Брутално убийство в Силистра 
Над 3000 литра контрабанден зехтин задържаха митничари
Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19: Не е лек, но не е по-опас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).