Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задава се нов национален протест на медиците
Автор: Екип Burgas24.bg 22:38 / 29.09.2019Коментари (0)811
© Георги Кожухаров
Около 7 хил. здравни специалисти се очаква да излязат на национален протест на 7 октомври, организиран от три организации, предаде БГНЕС. Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май миналата година бе свикан първият митинг – около 5 хил. души в центъра на София, с който бяха заявени исканията. "Те започваха с всичко това, което после повече от година всички ние чуваме, виждаме в различни вариации и формати от различни и наши структури и други, да мотивират продължаващите вълнения в сектора, тъй като искането за заплати и към настоящия момент все още не е изпълнено навсякъде", каза Димитров.

Той заяви, че те смятат, че е дошло време за "поредния наш, общ митинг-шествие, действие, който да мотивира, да канализира и да удари по масата и да каже: Стига толкова, край, оттук нататък трябва да се изпълнява това, което е договорено!". Така че по думите на Димитров основната цел на националната протестна акция, която ще организират заедно на 7 октомври в София, има за цел да предложи конкретните механизми и да изиска от властта, с конкретните им предложения да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор. "Според нас е възможно на две стъпки – първа сега, есента и втората с новия бюджет от началото на следващата година", заяви Димитров.

През последните месеци на два транша от централния бюджет бяха отпуснати около 30 млн. лв., с които да бъдат повишени заплатите на медицинските сестри. Ръководствата на болниците обаче предпочетоха да ги похарчат за други нужди, тъй като не могат да бъдат задължени да ги употребят по определено перо.

"На 7-ми ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички, щото има лекари, които са също с ниско заплащане по 700- 800 лв., а ние в колективния трудов договор сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме и казваме, че ако това не бъде решено, утре ще бъде късно", каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.

Междувременно медицински сестри излязоха днес на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева. На митинга, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, бяха техни колеги от София, Пазарджик, Кърджали и Пловдив, съобщи БНР.

"Не сме получавали средства от клинични пътеки, заплатите ни са унизително ниски, работим допълнително и сме потънали в заеми, за да издържаме семействата си", казаха медицинските сестри в оставка от детското отделение на карловската болница, които са подкрепени и от лекарите. "Категорични сме, че няма да отстъпим от исканията си", каза Щилияна Димитрова.

В понеделник се очаква оставки да подадат и сестрите от вътрешното отделение. Крайно време е здравеопазването да престане да бъде здравеопасно, заяви на протестния митинг Мая Илиева, председател на асоциацията на българските медицински сестри. По думите й, моделът в лечебните заведения чрез търговски дружества е порочен и средствата не се разпределят адекватно.

"Тези пари отиват в едни хора, в едни определени завода за сметка на нас - медицинските специалисти, вас, пациентите и те стават милионери, за сметка на всички останали. Това е истината за здравеопазването в България".

Мая Илиева обвини синдикатите в здравеопазването, че не защитават съсловието.

Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане. Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение. Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста им да се присъединят медицински сестри от други градове в страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: