Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задължават концесионерите да поставят табели за чистота на морската вода по плажовете
Автор: Екип Burgas24.bg 12:47 / 30.03.2012Коментари (0)970
© Burgas24.bg
Концесионерите ще бъдат задължени да поставят табели за чистота на морската вода. Изискването ще бъде записано в новия закон за черноморското крайбрежие. Това става ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, публикувани в стенограмата на правителственото заседание в сряда.

Шефката на здравното министерство Десислава Атанасова предлага сред задължителните дейности на морския плаж да са осигуряване на водното спасяване, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на ивицата.

Друг важен момент е обсъждането на проектозакона за училищното образование, внесен от министър Сергей Игнатов. От стенограмата ставя ясно, че неговият проект е на косъм от отхвърляне. Причината е въвеждането на изискване за държавно финансиране на частните училища и детски градини.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов се обявява против промяната. Според него принципът парите да следват ученика е добър. "При положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т.нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини", коментира Горанов.

"Мисля, че за тези 8000-9000 деца, които ходят в частни детски градини и в частни училища сумата, която е около 10 милиона лева, ще бъде една съпътстваща подобряването на качеството крачка", защитава проекта министър Игнатов. "Знаете резултатите от ПИЗА - всеки ден излизат изключително лоши анализи и не всички от тях са верни, но ситуацията не е добра", допълва той.

В спора се намесва и екоминистърката Нона Караджова. Според нея трябва да има компромисен вариант, "който е логичен и справедлив социално". "Може би там, където не достигат местата и общините не могат да осигурят, например, места за детски градини, т. е. не е въпрос на желание на родителите да отидат в частна детска градина", казва тя.

Премиерът Бойко Борисов предлага точката да бъде отложена, докато не се вземе мнението на общините. Образователният министър Сергей Игнатов обаче го убеждава, че има тяхното становище и в крайна сметка финансирането на частните школа се приема със срок 2016 година. "15 септември чука на вратата", казва Игнатов. "Оставям на теб да ги убедиш в парламента", обръща се в заключение премиерът Борисов към министъра.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: