Загубата на вода у нас надхвърля 60%

Автор: Венцислав Илчев
Коментари (0)
15:32 / 13.02.2024
943
За 2022 година отчетената загуба на вода в страната е стигнала 61 %. Това каза пред журналисти Ивайло Касчиев, директор "ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде репортер на "Фокус". Той участва в годишната среща на ВиК операторите. Експертът обясни, че загубите на вода включват течове от водопроводната мрежа, преливането на резервоари, неточно измерване на потреблението на абонатите, както и кражбите на вода.

"През 2022 година имаше едно повишение на загубите спрямо предходната година, но не защото загубите са се повишили, а защото някои дружества отчетоха по-реални резултати от отчитането през предишни години. От много години загубите варират около 60 %. За съжаление  секторът не може да ги намали", каза Касчиев.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов посочи, че в рамките на годишната среща се обсъждат резултатите на ВиК операторите. Търсят се решения на наболели проблеми. Споделят се добри практики. Тази година поставената на фокус тема е събираемостта.  

"ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията. Искаме да обсъдим защо това е така, какво може да се направи така, че хората да са по-мотивирани да плащат, къде грешат и какво пречи на това да си подобрят резултатите“, каза Иванов. Той допълни, че другите въпроси за обсъждане са загубата на вода, нейното качество и други политики.

В годишната среща участие взеха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, представители на КЕВР и на Българския ВиК холдинг.

Гостите бяха приветствани от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. "Ние имаме доста проблеми относно водите. Ние сме община в която реално нямаме буфер за съхраняване на вода. Имаме започнат язовир – язовир "Кюстендил“, който е започнат преди години да се строи, но е недостроен. Изключително важен е за нас, защото имаме доста населени места през летния период които са на воден режим. Важно е за нас този язовир да бъде обследван, а след това и довършен. Това е единственият вариант е да гарантираме водоподаването на общината за следващото десетилетия“, каза Огнян Атанасов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Валентин Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да въ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ за новите промени: Целта е кандидат-шофьо...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).