Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:02 / 28.03.2023
651
Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи, защото стимулите, които се предоставят, ще приобщят и "събудят" по-голямата част от обществото за по-отговорно отношение към околната среда. Ще сложим и точка на замърсяването. Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към присъстващите на откриването на пилотния проект за депозитна система на "Лидл" и "Кауфланд" в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите

Заместник-министър Колева подчерта, че Министерството на околната среда и водите концентрира своите усилия във въвеждането и интегрирането на екологичните политики в икономиката. "По този начин ще се постигне изпълнение на Националния план за управление на отпадъците и Стратегията за кръгова икономика и Плана към нея, защото тези опаковки са ресурс и като ресурс трябва да се върнат обратно в икономиката, да бъдат рециклирани и оползотворявани", поясни тя.

Ренета Колева съобщи, че до дни МОСВ ще има избран изпълнител за проучване на европейския опит в прилагането на депозитна система за опаковки и възможности за внедряването й в България и до средата май ще представи резултатите от него, които ще се подложат на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. "Именно реализацията на такъв тип пилотни проекти показва ангажираността на бизнеса с екологичните политики и устойчивото управление на отпадъците. Такива инициативи ще помогнат в постигането на екологичните цели до 2025 г. за рециклиране на  поне 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, което ще се случи с помощта на бизнеса на гражданите", добави тя.

В откриването участваха посланикът на Федерална Република Германия Н. Пр. Ирене Мария Планк, главният изпълнителен директор на "Лидл България" Милена Драгийска и главният изпълнителен директор на "Кауфланд България" Иван Чернев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).