Замърсяването от товара на Vera SU ще е тежък удар по морската екосистема и риболова

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
11:55 / 27.09.2021
1163
Днес трябва да започне отново операция по разтоварването на товара на заседналия край Яйлата кораб Vera SU, припомня Varna24.bg. Вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. 

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация" кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия и е в постоянна връзка с министър Алексиев.

Заповедта на министър Алексиев влиза в сила от 26 септември и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

Към момента обаче операцията все още не е стартирала. 

От сдружение "Черноморски изгрев“ се обърнаха към компетентните институции с предложение за участие на риболовни кораби на Сдружението в операцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб Вера Су.

"Мерките трябва да бъдат предприети още на 26.09.2021 г. За съжаление, десетките сигнали от различни организации не доведоха до реални резултати и пет дни бяха изгубени в обяснения за административни процедури и декларация, че собственикът на плавателния е отговорен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица.

Във връзка с горното ви уведомяваме, че Сдружение "Черноморски изгрев“ разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Отново заявяваме нашата позиция и опасения, че липсата на реални действия от днес до края на утрешния ден с голяма вероятност ще обезсмисли каквито и да е стъпки впоследствие“, се казва още в писмото на Сдружение "Черноморски изгрев“.


Виж коментарите (2)

Още по темата (68):
13.01.2023 Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су"
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
14.02.2022 Осъдиха капитана на товарния кораб "VERA SU"
07.01.2022 Държавата чака да ѝ върнат парите за спасяването на "Вера Су"
06.12.2021 Изваждат "Вера Су" на сушата за ремонт
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).