Записването за матурите започва от утре

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:11 / 09.03.2014
648
Записването за матури започва от утре. Зрелостниците, които ще се явяват на държавните зрелостни изпити през май, трябва да подадат заявленията си за допускане до препитването между 10 и 21 март 2014 г. Според графика на сайта на Министерството на образованието абитуриентите трябва да подадат заявленията си в школата, в които учат. 

В документа 12-класниците посочват както желанието си за допускане до задължителна матура по български език и литература, така и вида на втория задължителен държавно-зрелостен изпит. 

Може да се избира между предметите, изучавани в клас като част от задължителната подготовка. Те включват чужд език (английски, френски, немски, испански, италиански, руски); математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; философия. 

Ако зрелостниците искат да се явят на трета матура по желание, която не е задължителна, също трябва да го посочат в заявлението. 

До 20 май дванадесетокласниците, които успешно са завършили годината, ще получат служебни бележки. На тях ще са написани датите на зрелостните изпити, началният час и сградата, където ще се проведат. Съдбовната матура по български език е на 21 май, а на 23 май е задължителният изпит по избран предмет. 

Третата матура, която е по желание, ще се проведе в периода 27 май - 5 юни 2014 г. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, когато стане ясно колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит.

Традиционно и тази година матурата ще бъде вход в повечето университети в страната. Зрелостниците, които пък не успеят да минат прага на тройката на майската сесия, ще могат да се явят на поправка през август.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Евтим Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите в България
Накъде ще тръгнат цените на зеленчуците и плодовете след последни...
България води негативната класация по нелегално гледане на спортн...
Не сме виждали по-страшно нещо! Meteo Bulgaria публикува видео на...
Зов за помощ: Жена се нуждае от средства за лечение в чужбина
Бензинът и дизелът падат, единствено метанът покачва цената си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).