Заплатите на служителите към правосъдното министерство са увеличени с 300 лева и ведомството недоумява намерението за протести

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:57 / 25.07.2022
1004
Във връзка със заявено намерение от страна на синдикати към Министерството на правосъдието за протест, предизвикан от разминаване в очакванията за размера на актуализация на заплатите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана“ (ГДО), от правосъдното ведомство публикуваха позиция с разбивка на увеличението на разходите за персонал с 300 лв. месечно за всеки служител в двете дирекции, считано от 01.07.2022 г.

Увеличението има няколко компонента: със 125 лева се увеличава основното възнаграждение на всеки служител, назначен по Закона за МВР или 6093 души; с 43,75 лева се увеличава допълнителното възнаграждение за клас прослужено време; увеличение с 4 лева за други допълнителни възнаграждения, обвързани с основната заплата, в т.ч. извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по ЗМВР; със 127,25 лв. увеличение на разходите за задължителни осигурителни вноски от работодател.

От Министерството на правосъдието посочват, че предстои подготовка на бюджетната рамка за следващата година. Ведомството ще разработи и ще изпрати по компетентност към Министерството на финансите, какъвто е институционалният ред, обосновка за увеличение на средствата за храна, средствата за времето на разположение, вещево доволствие (облекло) и др. специфични служебни дейности.

"Ръководството на Министерство на правосъдието високо цени и уважава труда на служителите, работещи в системата на местата за лишаване от свобода и охраната на съдебната власт и смята, че те имат право на достойно заплащане в достойни условия на труд. Именно затова, в продължение на повече от 6 месеца, инициирахме диалог, бяха сформирани работни групи и провеждахме регулярни срещи със синдикалните организации в търсене на решения, които удовлетворяват и двете страни“, се казва в позицията на ведомството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви доходи отиват за вн...
Сергей Станишев обратно в България
Министърът на туризма обсъди перспективи за развитието на район С...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).