Започна акция "Светлина", полицаите ще дебнат за коли без светлини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:07 / 01.11.2010
788
От днес започва акция "Светлина", тя ще продължи до 21 ноември, но проверки ще се извършват през целия зимен период. Поредната превантивна инициатива на Пътната полиция цели ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците, водачите с малък опит и управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили.

Намалената видимост през настъпващия есенно-зимен сезон, липсващото или недостатъчно улично осветление при запазена висока интензивност на движението допринасят за нарастване на аварийността по пътищата. През този сезон се увеличават злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, особено в съчетание на неправилно движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието.

Затова пътните полицаи започват засилени проверки за технически неизправности по моторните-превозни средства, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Те ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и устройствата за измиване на предното стъкло. Ще продължи и активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

В рамките на акция "Светлина" съвместно с представители на общинските администрации и на пътните управления ще се извърши оглед на уличното осветление, повредите на пътните платна, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка. За отстраняване на нередностите ще бъдат изготвени предписания. Предвидено е също извършване на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

От Пътна полиция напомнят, че за неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. От 50 до 150 лева е глобата за водач, който управлява автомобил с неработещи стъклочистачки по време на дъжд или снеговалеж, а за необозначени със светлоотразители каруци и малогабаритна техника законът предвижда 50 лева глоба.

През целия есенно-зимен сезон - от 1 ноември до 1 март, водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието.


Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
15.12.2011 Почти 90 хил. МПС-та проверени по време на Акция "Светлина"
02.11.2011 Спират автомобили от движение заради заслепяващи ксенонови светлини
01.11.2011 Бургаските шофьори - рискови на планински терен
01.11.2011 Внимание: От днес шофираме със запалени фарове
31.10.2011 Автомобилна администрация се включва в акция "Светлина"
31.10.2011 От утре денонощно на фарове - започва акция "Светлина"
Още новини от Национални новини:
Мангъров: Ваксината за коклюш пази от разболяване, но не и от раз...
Лекар: Сегашните антиваксъри са имунизирани деца
Важно: Има ново изискване за медицинската застраховка
По-високи пенсии, но при едно условие
Взрив в домашна нарколаборатория, мъж е тежко ранен
Може да имате четиридневна работна седмица, но само ако работите ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).