Започна акция в защита на вековните гори у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:50 / 06.10.2015
845
Акцията е организирана от природозащитниците от WWF, които искат да покажат значението и важността на вековните дървена у нас. Те представляват не повече от 4-5 % от всички гори в България.

Макар вековни да са всички гори над 100 г., същински вековните са онези, които са се развивали стотици години без човешка намеса. Днес такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин, Странджа.

В действителност вековните гори са последните кътчета дива природа, където можем да наблюдаваме всички фази от развитието на естествените гори - зараждането на младата гора сред останките на паднали величествени дървета, борбата за оцеляване на конкуриращите се за вода и светлина зрели дървета, както и бавното отмиране на най-старите дървета, достигнали до предела на своята възраст, без да бъдат отсечени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).