Започва изплащането на забавените възнаграждения на железничарите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:41 / 26.09.2009
931
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков проведе активни преговори с транспортните и железничарски синдикати в България, във връзка със социалното напрежение в системата.

Министър Цветков изтъкна основните причини за забавяне на възнагражденията: спад на товарните превози спрямо съответния период на миналата година с 45% и на пътническите със 7%; неравномерно изразходване на годишната субсидия. Изразходвани по-големи суми в месеците до юли и оставащи по-малки суми за следващите месеци; предсрочно усвояване на 80% от средствата за капиталови разходи.

Предстоящото погасяване на две вноски по заеми към банки за ноември и декември - на обща стойност около 50 млн. лв. допълнително ще утежни изплащането на възнагражденията. В тази обстановка дружествата са силно затруднени да изплащат дължимите на работниците заплати.

От страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се предприеха решителни мерки за справяне с изключително тежката ситуация: блокиране на останалите 20% от капиталовите разходи с цел пренасочване на средствата за изплащане на работните заплати, интензивни преговори с банките-кредитори за отсрочване за 2010 г. на задълженията на компаниите, дължими към ноември и декември 2009 г.; поредица от разговори на министерството с Националната агенция по приходите. Проявено разбиране от страна на НАП за спешно възстановяване на ДДС в размер 4.8 млн. лв., който също да се използва за погасяване на задълженията към работниците; министърът и синдикатите се споразумяха да отправят апел към Асоциацията на банките в България за разбиране към затрудненото положение на работниците от системата на жп транспорта и обсъждане на възможности за разсрочване на техните задължения.

Министерството пое ангажимент да подпомогне дружествата за ускорено изплащане на дължимите суми към работниците: доизплащане на задълженията за месец юли към работещите в "НКЖИ" до 02.10.2009 г. и изплащане на аванс за месец септември за "НКЖИ" до 15.10.2009 г.; до 28.09. да се изчистят задълженията към БДЖ за месец юли, а до 08.10. да се изплати аванса за месец септември.

Продължават интензивните преговори от страна министерството и синдикалните за поетапно изплащане на останалата част от дължимите суми към работниците от системата на железопътния транспорт.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
20.10.2009 МТИТС започна обещаното изплащане на заплати и в НКЖИ
14.10.2009 Бургаските железничари имат готовност за ефективни стачни действия от следващата седмица
13.10.2009 Бургаските железничари имат готовност за протест, ако не получат заплатите
си
11.10.2009 Приключи протестът на железничарите в Бургас
11.10.2009 Иван Костадинов: Ако не бъдат изпълнени исканията ни, ще има стачка
Още новини от Национални новини:
Сигнал: На магистрала "Тракия" е много опасно в момента
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).