Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват изпитанията на оптичните трасета по проекта за бърз интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 11.12.2014Коментари (0)705
©
Проектът за високоскоростен интернет е единственият проект в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, затова той е като бяла лястовичка, обяви Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", по време на пресконференция, на която бяха представени дейностите по проекта, по който агенцията е бенефициент.

До края на тази седмица, започват изпитания на оптичните кабелни трасета. Предстои измерване по оптичната линията Пловдив-Раковски-Брезово, която е с обща дължина 40 км.,съобщи ръководителят на проекта Васил Василев. В община Раковски, достъп до бърз интернет ще имат общинската администрация, 3 училища, 4 държавни институции, полицейският участък, пожарната, Български пощи и едно болнично заведение. В община Брезово, свързаност ще получат общинската администрация, полицейският участък, 2 училища, 1 читалище, Български пощи и Дирекция социално подпомагане.

В ход е доставката и подготовката за инсталиране на комуникационното оборудване на следните трасета - Разград - Самуил, с обща дължина 20 км, Хасково - Минерални бани -20 км, Хасково - Стамболово - 22 км, Хасково - Симеоновград - 32 км, Пловдив - Брезово - 40 км, Перник -Ковачевци - 28 км, съобщи още Василев.

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено след приключване на проекта е приблизително 870 км, което като разходи се равнява на изграждането на 6 км магистрала. За съжаление, над 80 на сто от разходите по проекта отиват за изкопни работи, затова сме се договорили с Агенция пътна инфраструктура при изграждането на автомагистрала "Струма", предварително да се полагат тръби и за оптичните кабели, добави Симонски. Двете институции, търсим решение и на въпроси, свързани с автомотизацията на пътищата, следенето на трафика. На местата, където ще има оптична свързаност от следващо поколение, ще е от полза и за органите на КАТ, каза още Красимир Симонски.

Проектът "Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура" трябва да приключи през май 2015 г. Оптичното трасе ще осигури свързаност на 29 общини и 24 населени места или на 7% от територията на страната. Достъп до високоскоростен интернет от следващо поколение ще имат 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4% от населението на България.

Общата стойност на проекта е 39 млн. лв., като 85% от общите допустими разходи са съфинансиране от ЕФРР и 15% съфинансиране от Националния бюджет. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: