Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Запорираха авоари за милиони на известен бизнесмен-комбинатор
Автор: Екип Burgas24.bg 08:38 / 13.04.2018Коментари (0)2159
© Фейсбук
Лични и фирмени авоари на Сотир Янков за 16,4 млн. лв. са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) още през 2013 г., веднага след като Дон Портокал и останалите бяха арестувани за данъчни престъпления и пране на пари, показа проверка на “24 часа". Мерките обаче са по реда на вече отменения закон за отнемане в полза на държавата, уточниха от комисията. Това означава, че за да се пристъпи към дело за конфискация, трябва да има влязла в сила присъда срещу Дон Портокал заради данъчните престъпления, в които е обвинен. Наказателното дело в Пловдив обаче ще започне на първа инстанция през май и не се знае кога ще приключи. По него Министерството на финансите търси други 5,4 млн. лв., с които е ощетен бюджетът от невнесен ДДС.

“Част от обезпечителните мерки върху недвижими имоти са вдигнати заради искания на съдебни изпълнители", казаха от КОНПИ за актуалното състояние на запорираното имущество на подсъдимия бизнесмен и фирмите му. Оказва се, че Дон Портокал умело се възползва от ситуацията. Още преди да бъде арестуван, фирмите му за внос и търговия с плодове бяха запорирани от банки. Причината е, че е спрял да обслужва кредитите си. Така срещу тях започват изпълнителни дела. Имуществото на “Сотир Плод", “Сотир Груп", “Янков и сие" и още няколко дружества се разпродава, за да се покрият дълговете към банките.

Най-апетитният имот на Дон Портокал е хладилната складова база, където се съхраняват плодовете, внесени от чужбина, преди да потеглят към търговската мрежа в България. Базата е обявена за продан от частен съдебен изпълнител за 8 млн. лв., но няколко години никой не иска да я купи. Накрая се появява кандидат - бизнесменът Йордан Балабанов. Цената е 3,2  млн. лв. Няколко месеца по-късно обаче той препродава имота. Купувач е пловдивското дружество “Глобал Транс Трейд", а цената е с 600 хил. лв. по-висока. Собственик на “Глобал Транс Трейд" е Иван Пашев, приятел на дъщерята на Дон Портокал. Преди него Мария Янкова беше гадже на бившия депутат от партията на Бареков Мартин Иванов-Данона.

Така имотът, запориран от КОНПИ през 2013 г., се връща в ръцете на подсъдимия за данъчни престъпления, но чрез зет му. Днес фирмите на Дон Портокал са обявени в несъстоятелност, но търговията с плодове продължава приятелят на дъщеря му. Фирмата на Пашев се занимава и с транспорт. Затова има и ведомствена бензиностанция, която е запечатана за кратко от НАП през февруари 2018 г.

Сотир Янков, съпругата му Елена и дъщеря им Мария са подсъдими за данъчни престъпления, фирмите им са в несъстоятелност, но Пашев е чист пред закона. По делото срещу тях и останалите 11 души в окръжния съд в Пловдив бяха разпитани спедитори и шофьори, които работят за Янков. От показанията им става ясно, че той е плащал за доставката на плодовете, парите са били превеждани по сметки в чужбина, но фактурирането е ставало в кухи фирми. Те не са внасяли дължимия ДДС по сделките и така за няколко години фирмите на Янков спестили 5,4 млн. лв.

Защитната теза на Дон Портокал е, че дружествата, с които е търгувал, са регистрирани по ДДС и не може да предполага, че не са внасяли данъка. На съдебно заседание през 2013 г. той казва: “Самият факт, че българският съд е регистрирал дружествата и им е дадена възможност да теглят данъчен кредит, не може да ме накара да се съмнявам в тези дружества. Разберете, че аз съм измамен в момента. Бях изненадан и разочарован, правих опити да се свържа с тях. Аз нямам контакт с тези дружества. Ако докажете, че имам връзка с тях, съм готов да лежа в затвора колкото кажете. Нима мислите, че ние, които правим законен бизнес, бихме създавали връзки помежду си, за да мамим държавата, в която работим и живеем?".

Един от подсъдимите заедно с Дон Портокал е Милко Велков от Пловдив. Той отсъстваше на заседанието в сряда. Причината е, че по същото време Велков е бил на дело в спецсъда. Там е подсъдим по две дела за данъчни престъпления. Едно от тях е известно като делото на бандата на фактуристите с лидер Петър Дзивев, а другото - с тартор Гроздан Токов.

Ролята на Милко Велков при фактуристите е същата, както и по делото срещу Сотир Янков. Той е контролирал кухи дружества, регистрирани на безимотни роми и алкохолици. Те пък са издавали фактури на реални фирми и не са плащали ДДС. Велков дори подготвял бягството си зад граница с паспорта на брат си. По време на арестите бил в болница, но веднага след изписването му е обвинен. Част от другите подсъдими с Дон Портокал са собственици на кухи фирми, които са фактурирали доставките на плодове, но не са плащали ДДС. Това са Борислав Борисов, Живко Бабачев, Иво Илев, който се оказа в чужбина.

Името на Сотир Янков нашумя преди година по време на делото срещу бившия депутат Щерю Щерев. Той беше осъден условно за това, че незаконно е превел в чужбина 7 млн. лв. Оказа се, че различни бизнесмени, сред които Сотир Янков, са му давали пари кеш, а Щерев им вършел услуги като ги внасял по сметки на различни дружества зад граница. Освен със Сотир Янков Щерев е работил и с Гълъбин Боевски, осъден в Бразилия за трафик на кокаин, както и със съпругата на кокаиновия крал Матей Боев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: