Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заработи българският суперкомпютър Discoverer
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 21.10.2021Коментари (1)874
Новият суперкомпютър Discoverer заработи официално в "София Тех Парк". Стартът на машината бе дадена с реч на министъра на образованието и науката Николай Денков и еврокомисаря Мария Габриел.

Discoverer има изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност от 6 петафлопа. Това го нарежда на 91-во място в света по мощност, като суперкомпютърът влиза в престижната класация TOP 500.

Любопитен факт е, че за да работи суперкомпютърът изразходва 1 мегаватчас електроенергия, обясняват от dir.bg.

"Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти", каза еврокомисарят Мария Габриел.

В суперкомпютърът, произведен от Atos, се ползват чипове с технологии на Intel, Nvidia, ARM и AMD.

Discoverer е част от мрежата на високопроизводителните машини на ЕС - Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU).

Мощността му ще се използва за изследвания, свързани с биоинформатиката, ваксините, фармацията, молекулярната динамика и механика, квантовата химия и биохимия. Суперкомпютърът може да помогне и за развитието на изкуствения интелект, медицината, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

След активирането на Discoverer България става дом на един от 8-те суперкомпютъра в ЕС. Европейски суперкомпютри има още в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

"Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма Atos се пребори с времето и обстоятелствата, включително с пандемията и заедно с екипа на "София Тех Парк" инсталира машината", каза Петър Статев, председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

"Пускането на "Discoverer", аз бих го превел на български "Откривател", е безспорен успех, с който България става първата страна на Балканския полуостров с мощен суперкомютър. Ние се нуждаем от тази машина, защото тя може да прави прогнози и анализ за трафика и за метеорологичната обстановка в града, добави той", каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

"Има интерес както от страна на научните среди, така и на бизнеса. Нашият суперкомпютър е частично финансиран от EuroHPC. Затова част от капацитета на този компютър - около 35%, ще се изразходва по общоевропейски задачи. Останалите 65% остават за употреба в България или от фирми или консорциуми, които привлечем. Много важно за нас е този компютър да се използва за обучение на бъдещите кадри, които ще работят с тези високотехнологични компютри", заяви преди време Симеон Стоянов, мениджър "Бизнес развитие" на суперкомпютъра.

По думите на специалиста това е стратегически обект, който е важен за бъдещето на нашата държава и развитието на младите хора.

"Информацията от работата на суперкомпютъра ще бъде обществено достъпна за всеки, който се заинтересува", допълва Симеон Стоянов.

Усилията България да е една от страните членки на Евросъюза, в която е разположен суперкомпютър продължиха няколко години. Това бе и един от приоритетите на настоящия български еврокомисар по иновации, култура, образование и младежки политики Мария Габриел. През миналата година тя заяви, че позиционирането му у нас, ще бъде голяма стъпка напред към превръщането на България в дигитален иновационен хъб на Балканския полуостров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.10.2021 г.
0
 
 
Екипът, асемблирал компютъра е френски, а този, който го пусна - чешки. Колко ще се ползва от нашенци ... но излезе над 23 млн.лв. А иначе, какво прави Атос в България - питайте Дебора.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: