Заради заменки по времето на БСП и Станишев ЕК ни съди за 8 милиарда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (42)
16:09 / 08.10.2011
1089
Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителство. Това е казал министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата на заседанието.

"Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде. Така че това е една от тежките отговорности на нашите предшественици, за която, за съжаление, ако се стигне до решение против България, ще трябва да плаща целият български народ", казва Найденов.

"България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди, тъй като по оценки се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 милиарда. Ако това се случи, разбирате до какво може да доведе", казва Найденов. По думите му част от въпросните заменки са вършени по инициатива на принципала тогава - министърът на земеделието Нихат Кабил, след това от председателят на Държавната агенция по горите, а по-големите заменки са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин.

"Сега е предизборна кампания, сутринта го слушах какви много идеи има. Да ни даде акъл, да го помолите, за това, което са заменяли и сега, на базата на този процес (те са изключително добри финансисти), да дадат на Дянков акъл как, ако ни осъдят, и откъде да вземем парите", коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Големият проблем, господин премиер е, че това е дело, което стартира срещу горските заменки, а мащабът на земеделските заменки е в пъти по-голям и в момента ние сме в предварителна процедура. Възможно е да се стигне и до подобно дело", казва Найденов. По думите му има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри.

"Информирайте днес прокурорите за заведеното дело, защото това според мен е много голяма допълнителна тежест върху държавата и върху всички данъкоплатци, като щета от това, което са ни причинили", казва Борисов.

Източник: bTV


Виж коментарите (42)
Още новини от Национални новини:
Сливенската епархия направи своя избор, ред е на Синода
Участничка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възста...
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).