Зарков след решението на Правната комисия за приемането на механизма за разследване на главия прокурор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:58 / 18.05.2023
716
Заседанието на парламентарната правна комисия продължава, но приключиха дебатите и гласуването по закона, създаващ механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и по-висока отчетност - това съобщи в предаването "Още от деня" по БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Ако този закон вече беше в сила и ако беше приет своевременно, а времето му беше дошло преди около 10 години, нямаше да се стигне до война, каквато наблюдаваме сега, посочи Зарков. Той е обнадежден, тъй като Правната комисия днес е направила нещо много важно - даде ход на процедурата, законопроектът беше приет с голямо мнозинство.

"Всички депутати на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН подкрепиха законопроекта и се ангажираха със срочна работа по него - бърза. Чуха се и призиви да се гледа още утре в пленарна зала. Мисля, че всички разбират колко важен е законопроекта", обясни Крум Зарков.

По думите му, становището на Иван Гешев по отношение на този законопроект не се е променило. Главната прокуратура е против законопроекта.

"В Народното събрание лежи голямата отговорност да се създаде правната рамка, която е необходима за страната ни. Тя е необходима както за хората, за правовия ред въобще, така и по отношение на ангажиментите ни и по-дълбока интеграция в ЕС. Това е дълъг дебат, който се води дълго време. Стигали сме и преди до този етап на процедурата, но днес ми се струва различно. Различно беше и във ВСС, където се дискутираха теми - свободно и отговорно, защото само преди седмици това ми се струваше напълно невъзможно", каза още министърът.

Главният прокурор и прокуратурата като институция не бива, не може и не трябва да говори с внушения и недомлъвки, подчерта още Зарков и допълни:

"Не може да се говори от тази позиция, когато в ръцете ви е цялата власт и ако имате информация, тя е събрана законно по съответния процесуален ред. Няма какво да плашите - оповестявате, арестувате, повдигате обвинение или казано по-малко драматично - вършите си работата."

Виж коментарите (0)

Още по темата (324):
26.01.2024 Отхвърлиха и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
12.07.2023 ВСС прекрати процедурата по преназначаване на Гешев
05.07.2023 Политолог: Отстраненият главен прокурор Иван Гешев се беше прицелил към двамата лидери
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).