Зарков за механизма за разследване на главния прокурор: Намерихме решение, което кореспондира на европейските стандарти

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
18:19 / 26.05.2023
1048
Постигнахме удовлетворително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в кулоарите на парламента след приемането на механизма за разследване на главния прокурор на второ четене, предаде репортер на "Фокус".

"Законопроектът е сложен и е важно, че стигнахме до удовлетворително решение. Мисля, че и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, те отново ще разглеждат тези въпроси. Важно е да подчертаем, че въпросът за контрол и отчетност на главния прокурор имаше няколко измерения. Едното е наказателно-правното, т.е. това за разследване, а другото е за отчета – това, което се случва във ВСС. Днес и двете намериха решения, които кореспондират на европейските стандарти и по отношение на ангажименти, които страната ни е поела по НПВУ и от гледна точка на мониторингите, на които сме обект", заяви Зарков. 

Служебният министър обясни, че всеки закон, който цели постигането на цялостна реформа в системата поставя въпроса за това дали не е антиконституционен, но увери, че екипът му е работил в съответствие с основия закон на страната. 

"За всеки един закон, който прави дълбока реформа в съдебната система винаги се поставят такива въпроси. Ние, с екипа ми, а и екипът на Надежда Йорданова, сме работили в синхрон с конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор. Това беше една от основните теми на разговор", обясни той. 

Зарков обясни различието в гласовете за отстраняване на главния прокурор и тези за председателите на върховните съдилища с това, че има йерархическата структура на съдилищата. Той заяви, че съобразно международните стандарти съдилищата трябва да имат по-висока степен на самоуправление.

Служебният министър каза още, че механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в сила, след като бъде публикуван в държавен вестник. Той поясни, че той може да бъде прилаган и към производства, които вече са започнали.

Виж коментарите (0)

Още по темата (324):
26.01.2024 Отхвърлиха и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
12.07.2023 ВСС прекрати процедурата по преназначаване на Гешев
05.07.2023 Политолог: Отстраненият главен прокурор Иван Гешев се беше прицелил към двамата лидери
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).