Заседанието на служебното правителство започна с минута мълчание в памет на загиналите полицаи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:38 / 26.08.2022
479
"Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие", заяви премиерът Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Той припомни, че ще бъдат отпуснати милион и половина лева за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница.

"Въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни", допълни Гълъб Донев.

По думите му при необходимост ще се търси взаимодействие с Фронтекс. Гълъб Донев призова всички служби да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненади, когато 15-годишно момче с хуманитарен статут, шофира автобус с 47 нелегални мигранти.

"Съдействие ще окаже и Министерството на земеделието и храните. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва при договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат нелегалните канали за трафик към Сърбия и Румъния, службите могат да реагират. Възлагам на службите да осъществяват строг контрол на пътищата за трафик на мигранти", подчерта Гълъб Донев.

Той уточни, че се работи върху присъединяването на България към Шенген.

"Действията на правителството ще докажат пред европейските ни партньори, че можем да се борим с корупцията и можем да защитим външната граница на Европейския съюз. Причината за смъртта на двамата полицаи е в нарушените граници. Прекрачени са много граници - от браздата на Малко Търново до границата на закона. Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че законът трябва да бъде изпълнен. Те изпълниха закона с цената на живота си", каза още Гълъб Донев.

Паметта на Йордан Илиев и Атанас Градев беше почетена с минута мълчание от служебното правителство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (845):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага
Времето отново се обръща, гръмотевичните бури над Бургас вече са ...
Изнудват бивш министър с порно
Нова мода завладя пазара на имотите
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България
42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството си и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).