Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Защо фаровете на колите масово помътняват
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 01.11.2022Коментари (0)465
©
В последно време много шофьори ще се сблъскат с проблеми, свързани с оптиката на техните автомобили. Стъклата на фаровете започват да пожълтяват, което влияе на безопасността, тъй като осветлението е критично важно за шофиране в тъмната част на денонощието. За причините за помътняването на фаровете ви разказваме сега.

Повечето системи за измиване на предното стъкло и фаровете, както и т.нар. "активна пяна" по автомивките, са предназначени да работят с течности, които съдържат метанол. В Европа обаче това вещество беше забранено, защото е отровно. Тук трябва да отбележим, че въпреки че метанолът е вреден за хората, той не влияе неблагоприятно върху пластмасовите покрития на фаровете, пише AutoMedia.bg.

Заради забраната препаратите за измиване, както и всички течности за чистачки и фарове вече са само на базата на изопропилов алкохол, а той се счита за силен разтворител, който агресивно засяга пластмасата и гумата. Проблемът е, че при контакт с него пластмасите променят структурата си и някои от свойствата си. За да намалят този ефект, производителите добавят специални добавки, но те не винаги помагат.

В същото време по документи се оказва, че всичко е наред. Няма забранен метанол! Прозрачното поликарбонатно покритие на фаровете, което редовно се мокри с такава течност пожълтява, напусква се и матира. На силно слънце микропукнатините могат да се видят с просто око. Всичко това, намалява осветлението на фаровете, като освен това разпръсква светлинния лъч и фаровете започват да светят по-слабо.

Което пряко се отразява на безопасността, защото, да речем, през ноември нощите са най-тъмни, а качеството на пътното осветление у нас е критично. През зимата към помътняването на фаровете се добавят реагенти против заледяване, залепващи по оптиката. Струята на миещото устройство е твърде слаба, за да ги измие, така че видимостта пада още повече. 

А що се отнася до жълтото покритие и драскотините, можете да опитате да полирате фаровете.  И по-добре - в специализиран сервиз, защото ако опитате сами и не сте наясно как се прави това, то може да се стигне до подмяна на фара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: