Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Защо има драстични разминавания при изследванията за антитела в различните лаборатории?
Автор: Екип Burgas24.bg 10:45 / 05.12.2021Коментари (3)10606
© iStock
Пациенти алармират за драстични разлики в резултата при проби, взети в различни лаборатории. Понякога пробите са взети през ден-два, друг път - само с няколко часа разлика. Получава се така, че резултатът от една лаборатория може да е достатъчен за зелен сертификат, а в друга - не. Или единият резултат да надвишава в пъти другия. 

Жена разказа, че e преболедувала COVID-19 през пролетта и поискала за измери антителата си, за да получи зелен сертификат. Оказали се недостатъчно - 120 единици (BAU/ml) от необходими 150 за сертификат. Нейна приятелка и студентка по медицина ѝ споделила, че се изследвала няколко пъти за антитела, за да може да посещава лекции. От три лаборатории получила три различни резултата, като последният бил над необходимите 150 BAU/ml. Когато разбрала това, читателката ни опитала "късмета" си в друга лаборатория. И така се оказало, че антителата ѝ от 120 са се увеличили на 250 единици, пише OFFNews.

Потребителските форуми и страниците на лаборатории в социалните мрежи изобилстват от подобни сигнали. 

"Преди 2 дни си правих тест за антитела в лаборатория на XX и резултатът беше 21. Днес си направих в лаборатория YY и имам 151. Как стават тези неща?", пише потребител.

"В едната лаборатория 62, а в другата 466", добавя друг.

Неточността на тестовете за антитела бяха основният аргумент те да не бъдат признавани за европейски зелен сертификат. Много специалисти у нас изразиха съмнения доколко те са показателни за защита, но впоследствие МЗ излезе с решение, че ще издава местен сертификат на хора с антитела над 150 BAU/ml. Този сертификат не може да се ползва за пътуване в чужбина.

Според д-р Тодор Захариев, собственик на лаборатория, тези разлики могат да се дължат на различните използвани методи. Повечето тестове за антитела мерят IgG (Имуноглобулин G), който по принцип е показател за прекарана инфекция. При SARS-CoV-2 обаче те позитивират и при активна инфекция - нещо, което е безкрайно нетипично, казва д-р Захариев. Това, според него, е едно от възможните обяснения за хора с покачващи се при следващ тест антитела - повторна среща с вируса.

Друга причина за разликите между отделните лаборатории според специалиста може да е контролът върху апаратите за измерване. "В началото на деня апаратът се пуска и се калибрира. Това понякога е по-скъпо от самия реактив. За съжаление, понякога това не се прави, а оттам могат да дойдат и неточности", добавя той.

Отклонения могат да дойдат и от преизчисляването от една в друга мерна единица, тъй като след наредбата на МЗ всички тестове се прeизчисляват в BAU/ml.

Не на последно място идва и това как се съхранява и обработва пробата. Това обаче едва ли дава големи отклонения, тъй като тези проби са стабилни при температура 2-8 градуса до седмица, обясни още специалистът. 

Самият той мисли, че измерването на антитела няма особен смисъл. "Тази граница от 150 BAU/ml я няма никъде по света. Никой не може да обясни къде започва имунитетът", казва Тодор Захариев. Според него не е правилно да се сравняват резултати от различни лаборатории, а ако човек иска да сравни собствения си резултат, препоръката му е да го прави в една и съща лаборатория.

ЕС и САЩ не признават тестовете за антитела като гаранция за имунитет, респ. не издават сертификати на тази база. Ето какво посочва ЕК като обяснение за това:

"Oткриването и количественото определяне на антитела не може да се използва като пряк показател за защитния имунитет и не съществува сравнителен анализ и сравнение между различните тестове за антитела в целия ЕС.

Въпреки че положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала инфекция, той не може да даде никаква индикация за времето на инфекцията. Поради това е невъзможно да се определи периодът на валидност на сертификата. Дори ако тестовете за антитела предоставят някакво доказателство за имунен отговор, не е известно дали антителата осигуряват достатъчна защита или колко време ще продължи тази защита. 

Възможно е скоро след положителен тест за антитела те да станат неоткриваеми. Също така все още не е известно дали антителата, открити чрез използваните в момента търговски тестове, биха предотвратили заразяване с новите варианти на SARS-CoV-2. Съществуват огромен брой тестове за антитела и сравняването на резултатите от тях е изключително трудно."



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
То и с ПСР-ите е така, ако идеш в един и същи ден в три различни лаборатории все една ще те изкара положителен и това става без човек да се чувства болен. Една голяма измама се върти !
0
 
 
Затова, във всички случаи не сте защитени! Идете и се надупчете-пак ще Омрете, ама по бръже и няма да се мъчите много.
Aнонимен
на 05.12.2021 г.
0
 
 
Явно им е платено да дават ниски резултати и след прекаран ковит.Целта е преболедували безсимптомно( не са били под карантина)да не се сдобият със сертификата а да се ваксинират.Не стига че ти взимат пари и за работа +изследването,а не си сигурен че и то е точно и правилно.Долни продажници.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: