Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Засилва се интересът към приключенския туризъм в България
Автор: Екип Burgas24.bg 17:22 / 21.11.2019Коментари (0)1183
©
Илюстрация
Туризмът на транснационално ниво в Румъния и България е секторът, разполагащ с ценен потенциал за развитие, който все още не е използван, и който може да бъде източник на атракция, както за инвеститорите, така и за туристите.

Това заяви за Радио "Фокус“ – Варна доц. д-р Преслав Пеев, ръководител на Секция "Морска геология и археология" в Институт по океанология – Варна към българската академия на науките (БАН). Той посочи, че пазарът на приключенския туризъм отбелязва положително развитие и постоянно възходящ тренд. Търсенето на приключенския туризъм, за опознаване на транснационалното подводно културно наследство, продължава да се разширява и може все повече да допринесе за просперитета на румънските и българските черноморски общности.

Доц. Пеев, посочи, че румънско-българското сътрудничество се подкрепя от исторически и регионални фактори, не само от принадлежността към едно и също географско и политическо пространство. Транснационалното сътрудничество допълва икономическите, социалните и политическите отношения между двете страни и подпомага политиката на Европейския съюз за сътрудничество между държавите-членки и подкрепата на националните икономики чрез общи политики.

Румъния и България като дестинация за приключенски туризъм имат огромен потенциал за практикуване на подводното гмуркане. Туристическият потенциал на двете страни е привлекателен както по отношение на подводни защитени територии, изкуствени рифове, подводно биоразнообразие, така и чрез потопени кораби, останки от крепости под вода, артефакти. "Приключеният туризъм за гмуркане под вода може да помогне да се генерират приходи за местното население и да се ускори развитието на Западния черноморски регион", подчерта специалистът.

Доц. Преслав Пеев посочи, че проектът "Подводни туристически културни маршрути в Западната част на Черно море" има за цел да популяризира приключенския водолазен туризъм и да повиши туристическия потенциал на Западното Черноморие чрез идентифициране и популяризиране на подводното археологическо наследство на западното черноморско крайбрежие. По думите му целта на проекта е да изследва подводното наследство на Западното Черноморие, за да популяризира новия туристически пакет "Подводни културни и туристически маршрути в Западното Черноморие" в подкрепа на нови възможности за развитие на малките и средни предприятия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: