Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕургас
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
«астрел€ха най-големи€ и свиреп вълк, бродещ в —тара планина!
јвтор: ≈кип Burgas24.bg 10:48 / 07.03.2020 оментари (59)2497
©
ѕовален е най-големи€т и свиреп вълк, бродещ в Ѕалкана! ќгромни€т и хитър хищник бил водач на кръвожадна глутница, ко€то вс€вала ужас сред селата в —тара планина. „удовището е паднало благодарение на ловната дружинка на —танчов хан край “р€вна.

ƒълго време вълците тормоз€т стопани, като нападат домашни животни. ћалко преди тарторът на групата да бъде отстрел€н, има брутална атака над стадо с овце. ’ищниците оглозгват до кости н€колко животни от кошара в съседно село. ¬ълчата глутница така наплашва местните хора, че те не сме€т да излизат в гората. —поред т€х е въпрос на време зверовете да нападнат и човек.

»зключителната слука спохожда ловеца “одор ƒавидов √еоргиев. ќсвен огромни€ вълк водач, той усп€ва да повали и една вълчица от харема на хищника. “одор е от град “р€вна и вече 15 години е ловец в дружинката на село —танчов хан. “ой още е развълнуван от прежив€ното. ƒраматични€ си разказ за събити€та прави единствено пред вестник "Ѕългари€ ƒнес".

"»мам доста вардени€ на стървилища. Ћовът на хищници ми е хоби - основно лисици и чакали. ¬ълци много трудно се ловуват. —амо веднъж б€х виждал подобно животно до този момент. ¬ълкът е мнително животно и още преди да се заемат позициите на гоначи и вардачи, изчезва бързо от района", об€сн€ва “одор.

“ой усп€ва да пребори митични€ вълк чудовище със сво€та еднозар€дна карабина »∆-18 в калибър 7,65х54R. “ова означава, че след всеки изстрел оръжието тр€бва да се презарежда.

"ѕрез нощта беше вал€ло дъжд и на сутринта имаше мъгла, беше влажно. ѕроведохме задължителни€ инструктаж за безопасност. ѕо традици€ аз винаги заемам най-далечната пуси€. Ўансът оттам да премине дивеч е най-гол€м. “ръгнах по кални€ горски път, който води към билото на —тара планина. ќттам минава попул€рни€т туристически маршрут  ом - ≈мине. ѕо навик винаги гледам за следи, за да прецен€ дали има движение на дивеч, дали са преминали прасета. “ози път н€маше пресни свински дири. ќставаха ми стотина метра до билото и тогава вид€х първата пр€сна стъпка... от вълк. » то беше много гол€ма дир€. » преди сме виждали вълчи екскременти в района, така че това не е нещо необичайно. Ќо никога не сме усп€вали да заградим вълци, камо ли да стрел€ме по т€х. ¬ълкът е страшно интелигентно животно", об€сн€ва опитни€т ловец.

"—ледите от вълци продължиха и по мо€ преценка преброих поне 4-5 животни. —тъпките не б€ха пълни с вода от нощни€ дъжд, а това означаваше, че са съвсем пресни. ѕри наличието на толкова вълци се притесн€вах, че н€ма да има прасета в гонката, както и се оказа по-късно", продължава с разказа си √еоргиев.

"—то€х около 2 часа на пуси€та, когато чух кучетата на гоначите. √онеха н€какво животно, но по сами€ лай се познаваше, че не е прасе, а веро€тно сърна. Ќе б€х заинтересован, защото по тези животни не се стрел€. —тана към 11 и нещо към об€д. √онката приключваше и тр€бваше да се съберем ловците на едно определено м€сто. — едини€ колега дори се заехме да запалим огън, защото времето беше студено, а тр€бваше и да об€дваме край него. ¬ този момент чух кучетата, които се връщаха. «апочнаха да ла€т настървено съвсем близо до нас, на не повече от 100 метра", озадачен е авджи€та.

—итуаци€та е нетипична.  акво ли животно дебне нищо неподозиращите ловци в гъсталаците край т€х?

"„удех се какво ли са вдигнали тези кучета при положение, че преди това вече минаха веднъж от там. ¬ този момент се чу изстрел от гонача, който идваше отдолу. Ѕеше вид€л нещо. √рабнах пушката, знаех, че не са прасета. ћинута по-късно от храстите изхвърча група от 5-6 вълка. Ќ€мах време да ги разглеждам подробно, но едини€т в глутницата видимо се откро€ваше. Ѕеше огромен балкански екземпл€р, мъжкар. —трел€х по него, той падна на м€сто. ќстаналите продължиха, а един от вълците се отдели от групата и тръгна право срещу мен. ѕрезаредих пушката, не изпитвах никаква уплаха в този момент. ѕремина на метър от мен, обърнах се, след което го уцелих отзад в бута. ќказа се вълчица. ѕовторих изстрела, за да не се мъчи. √олеми€т вълк също още дишаше и стрел€х втори път", сподел€ геро€т, повалил най-страшни€ вълк в Ѕалкана.

"“ова да ти излезе глутница вълци е истинска р€дкост. Ќикой в дружинката н€ма такъв спомен. »мах абсолютен късмет. ¬ълка не сме го мерили на килограми. јз работ€ като строител и знам колко е една 50-килограмова торба с цимент. “ози вълк едва го вдигнах за снимката, със сигурност тежеше над 60 кг.  ожата и черепа му съм ги взел за трофеи", признава “одор.

Ћовецът раз€сн€ва, че по точковата система трофе€т от вълка е на границата между сребърен и златен медал. ќсвен това зв€рът изненадващо се оказал съвсем млад екземпл€р, не повече от 2-3-годишен. √еоргиев е убеден, че вълкът тартор е можел да стане още по-гол€м и кръвожаден.

Ѕалкана поне засега си отдъхва. ƒокато не бъде сформирана нова вълча глутница. «аради гъстите гори, изобилието от дивеч и слабо населени€ район хищниците там винаги са господствали. Ќеслучайно и едно от малките планински селца в съседство носи страховитото име √лутниците. ј там са останали да живе€т едва трима души.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
јко наистина беше толкова свиреп и опасен вълк н€маше да може да го вдигне като куче с две ръце! “ой щеше да тежи над 100 килограма! “ова е малко вълче... »нтересно  ом-≈минейците защо не се оплакват от нашествие на вълци и чакали?!? ≈, има н€кои от т€х да се оплакват от мечки, но не знам н€кой да е пострадал... „акали има в изобилие и край ≈лените, и край –опотамо, и в —транджа! Ќе знам н€кой да е пострадал от т€х. ѕреди години край ¬лас беше намерен един оглозган от чакали, но дали преди това не е бил убит или дрогиран никой не можа да каже...
+1
 
 
ѕсихопати. “р€бва да се въведе принудително лечение по психиатрии.  омплексирани неандерталци. «а ловците говор€.
+1
 
 
ћръсник,нещастен...дано √оспод да ти прати подобаващо възмездие, заради всички животни, които си отстрел€л!  омплексар - строител, поне си скрий мазната и грозна мутра, защото вълкът е 100 пъти по-красиви и благороден от човекоподобно като теб!!! Ќещастник, скапан...
0
 
 
Ќещастник! √ол€мо постижение за сел€ндура прост.
Aнонимен
на 09.03.2020 г.
0
 
 
јбе големи сте идиоти.  ак може да сте толкова жестоки и да унищожават без да мислитерЯСњрЯШ†.
Aнонимен
на 08.03.2020 г.
0
 
 
»диоти за мен тези хора не заслужават изобщо да живе€т
Aнонимен
на 08.03.2020 г.
0
 
 
—ега спокойно ще ходите да изсичате гората и да крадете дърва. јко н€кой ден ви се подпал€т къщурите, знайте ,че е отмъщението на вълците. » дано така да стане. Ќ€ма нужда да ви оглозгват,защото ще се натров€т.
Aнонимен
на 08.03.2020 г.
0
 
 
 акви диви животни? ѕо диви животни от хората има ли?
Aнонимен
на 08.03.2020 г.
+3
 
 
„ети за …елоустоун защо са завъдили вълци в парка отново и след това н€ма да хвалиш ловците
-1
 
 
јбе тука коментиралите хал хабер си н€мат за какво иде реч сто€т си в малките кащурки и само коментират какво се случва навън без да са излизали от дома си. ѕоловината не зна€т колко са опасни вълците дори и малките животни с които сме свикнали и които подцен€ваме са доста опасни, но много малко хора го зна€т само може да се радвате че човека ви е отървал от такова агресивно диво животно което ако се озовете на едно м€сто с него ще ви разкъса и ще ви оглозга до кокал без капка съвест.
 оментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќационални новини:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« Ќоември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
«има 2020/2021 г.
ѕарламентарни избори 2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
—кандално от —еверна ћакедони€: Ѕългарски€т език не съществува, ние ги
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕургас и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
Ѕургазлии във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Burgas24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Burgas24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Burgas24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: