Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затварят двата най-големи торент сайта у нас до Коледа?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 08.05.2010Коментари (18)1615
© Bulphoto
Началникът на сектор "Компютърни престъпления" в Главната дирекция Борба с организираната престъпност Явор Колев е предприел сериозна офанзива срещу пиратството и нелегалното разпространение на продукти с авторски права у нас
Тегленето на безплатни филми и музика от мрежата може да секне по Коледа. Причината е, че съдбата на двата най-големи торента у нас вече са в ръцете на Темида. След десет дни в Софийския районен съд ще се гледат делата за разпространение на нелегална продукция срещу двата сървъра. Делото срещу собственика на "Арена БГ" Елиан Гешев и още петима е внесено в съда през есента на м.г. Все още обаче не е стартирало заради разклатеното здраве на подсъдимите. Магистрати предполагат, че процесите ще се протакат месеци в съда. Има много обвиняеми и още толкова адвокати, които, щом влязат в храма на Темида, се разболяват, коментираха юристи. И прогнозираха, че делото няма да свърши поне до Коледа. Антимафиоти са убедени, че Софийският районен съд ще излезе с решение да ги затвори, след като признае вината на уличените в интелектуално пиратство през 2006 г. Това означава, че милиони българи ще търсят други връзки, от които да свалят без пари филми и музика.

"В България няма достатъчна съдебна практика по такива дела, за да се каже как ще се развие делото. Но никой няма право да посредничи за незаконна дейност", коментира пред "Стандарт" адвокат Кирил Панайотов. Той обаче беше категоричен, че на потребителите не може да се търси наказателна отговорност. "Интернет е свободно пространство и всеки може да влиза в него. Това е все едно вие да опънете маса с наркотици и да задържат тези, които си купуват", допълни защитникът.

Преди дни от МВР се заканиха отново на "Арена" и "Замунда". Акцията за борба с пиратството е насочена срещу онези, които го организират, каквито са двата торента, различните интернет доставчици, а не срещу обикновения потребител. Юзърите няма да бъдат арестувани", заяви началникът на сектор "Компютърни престъпления" в Главната дирекция Борба с организираната престъпност Явор Колев.

"Бъдещето е да се разпространяват филми и музика както в момента, но онова, което си плащаме, да отива при автора, не при организирания престъпник", добави антимафиотът. Според него "обвиняемите по делата срещу сайтовете в момента са само хората, които прибират парите". Според Колев печалбата на тези сайтове е по 200-300 000 лв. от реклама на месец. Според разследващите собственик на "Замунда" е сирийски гражданин с името Ахмед, а зад "Арена" стои руснак.

Собственикът на "Арена БГ" Елиан Гешев заяви, че бизнесът му е напълно законен и няма как да го спрат. "Обвинения има срещу мене, но не и срещу сайта. Те са безпочвени. И то е доказуемо. Няма да приема присъда и глоба от 5 лв., защото нямам никаква вина", заяви за "Стандарт" собственикът на торент-тракера "Арена БГ" Елиан Гешев. Той бе категоричен, че сайтът се води на негово име. "Само внасям ДДС, а не тегля ДДС. Плащам си данък "печалба" всяка година. Ползвам счетоводна къща, работим само с фактури по отношение на рекламите", казва Гешев.

Източник: в."Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на desislav
премахни филтъра

+5
 
 
Уж бяхме една от страните в Европата с най- малко PC-та и слабо използване на интернет, а се оказахме най-големите крадци на интелектуални права.Е това как да го разбираме.Примерно армията ни е с пет танка не прави учения ,а сме изгърмяли най-много танкови снаряди.Тези Хамерикоси и нашите политици съвсем за канарчета ни взеха. И как така разбраха за тези 90% кражби от нета незнам.Хамерикосите май са си преколпали градинката,че гледат пак в чуждата.Аман от тях.Все някоя глупост ще измислят и все парите в техния джоб да влизат.
+4
 
 
Oстава и това да направят.Но беден човек жив дявол.Братята Америкоси да си гледат Хамериканските закони и да не ни се бъркат.Защо да им плащаме като сами допускат качването на филмите си и музиката си в нета.Е от колко ли крави искат да цицат се замислете.И от легално и от нелегалнокачено изкуство важното е да си пълнят джобчето.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: