Здравен специалист: Има скрита епидемия от маймунска шарка, болни отказват да посетят лекар

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:28 / 04.08.2022
707
Четвърти пациент в света се излекува от HIV. Той е най-възрастният досега, който е успял да неутрализира вируса - на 66 години.

"Пациентът не се различава по нищо от останалите трима. При тях е водещ факторът, че са хора, живеещи с HIV не малко време. Те са били на терапия доста дълги години. При всички от тях има друго онкологично заболяване, което е наложило трансплантацията на костен мозък", обясни Елена Биринджиева от Сдружение "Здраве без граници" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че такава трансплантация може да излекува човек от вируса, но е много тежка и скъпа процедура и не може да стане рутинна практика за лечение на пациенти. Гостът поясни, че се работи по това как е възможно терапията да бъде прекъсната и вирусът да не се развива.

"Това е още на ниво клинични проучвания, но се дават много позитивни сигнали в това отношение. Проучванията относно ваксината срещу HIV са в много напреднал стадий. Всички са на мнение, че Ковид ситуацията е дала тласък на HIV направлението. Работи се много интензивно и за ваксина", каза Биринджиева.

Тя обърна внимание, че България изостава в превенцията срещу HIV. Гостът отбеляза, че почти не е достъпно тестването за болестта. Биринджиева подчерта, че това е скрита епидемия. 

"Същата дискриминация, която се упражнява от медицински специалисти и обществото към HIV, се прехвърли върху маймунската шарка. Аз съм напълно убедена, че има скрита епидемия. Имаме доста обаждания на лица, които имат симптоми, но категорично отказват да посетят държавно здравно заведение. Важното е, че това не е инфекция, която се предава толкова лесно - тя се предава само чрез много близък физически контакт или по битов път. Много трудно може да се прехвърли на медицински специалисти или по други пътища. Въпросът е, че битуват митове", разказа тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
29.11.2022 Смениха името на маймунската шарка
14.09.2022 От САЩ съобщиха за първи починал от маймунска шарка
09.09.2022 Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас
31.08.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка може да бъде спряна
30.08.2022 Първи смъртен случай на заразен с маймунска шарка в САЩ
23.08.2022 Вече търсят лек за маймунската шарка
Още новини от Национални новини:
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Даровита студенткa ще учи в Кеймбридж и има нужда от нашата подкр...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).