Здравните власти обмислят временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:24 / 01.11.2021
1879
Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщиха изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

"Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво“, коментира здравният министър Стойчо Кацаров

Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

От здравните инспекции отчетоха повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.

Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на "зелен сертификат“ за посещение на определени обекти се спазва, защото откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

Бяха обсъдени актуалната епидемична обстановка по общини и области, ходът на ваксинационния процес в страната, заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение, контролът по спазването на противоепидемичните мерки, наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове. 

На срещата присъстваха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник - здравният министър д-р Александър Златанов, изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването и директорът на дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в МЗ Илия Тасев.

Регионалните здравни инспекции от цялата страна съобщиха, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари, обявиха от МЗ.

Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирус на територията на съответната област, включително и за недостиг на Ремдесивир.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).