Здравният министър: Забраната за тютюнопушене действа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
13:37 / 01.02.2013
1676
Забраната за тютюнопушене на обществени места трябва да остане. Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод новите протести срещу забраната.

"Законът трябва да се спазва такъв, какъвто сме го приели. Поради това, че народни представители внесоха промени в Закона за здравето, той ще се разглежда отново в пленарна зала, но смятам, че приетата поправка и влязлото в сила решение да се създадат условия да се пуши само на открити обществени места, е факт. Този механизъм работи вече няколко месеца. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство", коментира Атанасова.

"Законът за здравето в този вид е гласуван с подкрепата на народните представители от ГЕРБ. Вероятно има някои с различно мнение и аз съм готова да говоря с всеки, за да кажа какви са ползите от тази забрана не само за всеки гражданин, но и за обществото като цяло. Пушенето е един от рисковите фактори, свързан с повишаване на заболеваемостта от онкологични, белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Абсолютно съм за оставане в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места", заяви здравният министър.

"Забраната за тютюнопушене действа. Съставени са достатъчен брой актове. Над 100 000 лв. са сумите от наказателните постановления. Вече и с подкрепата и на медиите успяваме да променим народопсихологията", каза Атанасова.

На въпрос за евентуален референдум за забраната за тютюнопушене Атанасова отговори: "Всяка партия има право да заявява, че ще прави референдум. Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване".

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (14)

Още по темата (91):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
16.04.2018 Слабаков: Аман от педера**и, рецидивисти, цигани и непушачи!
19.06.2016 Бивш министър: Като цяло забраната за пушене на обществени места се спазва
07.04.2016 Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).