Здравният министър отне лиценза на частна болница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
16:07 / 06.08.2015
1066
Петър Москов обяви, че е отнето разрешителното за работа на частна болница "Папуров" в Търговище. 

Разрешителното за болницата в Търговище е отнето, защото в нея се нарушават правата с цел източване на пари от НЗОК. Освен това пациенти, които даже не знаят къде е болницата, са се водили там. Отчитани са заболявания на пациенти, които те никога не са имали", е казал Москов пред представители на медиите в столицата и заявил, че това е първото отнемане на разрешително за работа на лечебно заведение в България, съобщава "Дарик“.

Преди няколко години срещу собственика на здравното заведение д-р Добрин Папуров започнаха съдебни дела с обвинения за източване на Здравната каса с несъществуващи пациенти. След отводи на съдии от Търговище, делата бяха гледани в Разград.

По време на делата бяха разпитани над 300 свидетели, а процесът продължи 9 месеца само на първа инстанция. Д-р Папуров бе обвинен, че е източил близо 200 000 лева от НЗОК. Според обвинението през 2005-2006 г. чрез използване на 300 документа с невярно съдържание медикът е получил неправомерно 211 570 лв., според съда обаче документната измама е за 194 250 лв. и по 25 от направленията действително е извършено лечение на пациентите. Второто престъпление е данъчно, 89 209,18 лв. е неплатеният налог според прокуратурата, според съда е 88 939 лв.

В края на процеса д-р Папуров получи условна присъда от Окръжния съд в Разград. Съдебното решение предвижда наказание от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години, конфискация на имущество - половината от гараж с площ 14,78 кв. м., както и забрана да управлява лечебно заведение в продължение на 2 години.

Днес министър Москов е заявил още, че "всяко едно лечебно заведение, за което получи информация за нарушаване на правата на пациентите и за източвани пари от НЗОК, ще бъде с отнето разрешително за работа.


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските граждани. Мн...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите
Тъжна вест от Парка за мечки край Белица
"Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).