Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Земеделците са много притеснени
Автор: Екип Burgas24.bg 19:37 / 23.06.2022Коментари (0)733
©
илюстративна снимка
Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците в България. Пример от пазарджишко, където много от производителите са освободили работниците си през зимния сезон заради високите сметки за ток. 

Иван Кабуров се занимава със земеделие повече от 10 години. Разказва, че изминалата година е била изключително трудна за всички производители в страната.

"Беше много трудно с плащането на тока, отделно на това се увеличиха от 3 до 4 пъти цената на пелетите и на енергоизточниците, които са - там беше най-големият разход, но за момента оцеляваме. Дано да имаме дълга реколта и лятото да бъде добро за нас, 50 % от сектора ни смятам, че ще фалира, ако няма други приходи", казва той пред БНТ.

Днес земеделците са притеснени от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция, Турция, Македония и Албания. В търговската мрежа вече се нарежда и продукция от Молдова.

"Вносната продукция, която идва от чужбина, тя е с недоказан произход, и всичката лоша продукция, която не се консумира в техните страни се изнася за България, това е основната причина - тя влиза в България, на една занижена цена от 20 ст. И например на 20 ст, като се наложи едно ДДС, става 24. Ако продукцията, която ние продаваме е 2 лв, тя става 2,40 и тези 40 ст и 4 ст. Разлика, които се начисляват, вносната продукция не плаща ДДС ни изпреварват с едни 40,50 ст.и ни затруднява пазара и ни връща цената назад, това е нерегламентираният внос, а и недоказаният произход, че всички тези продукти, които се внасят от Турция са пръскани с препарати, които не са регламенирани и сертифицирани за Европейския съюз са забранени.", каза Кабуров.

Един от основните проблеми, с който се сблъскват земеделските

производители се оказва и намирането на работна ръка.

"Поради ковид кризата особено сега в есенно зимния период се наложи да освободим голяма част от нашата работна ръка. Всички заминаха за чужбина. До днешна дата никой не се върна, всички си намериха препитание заедно с децата си, съпрузите си, съпругите и т.н. тези хора не се върнаха. Ние сега в момента изпитваме доста трудности , принудени сме да търсим работна ръка от по-слабо развитите райони в Пазарджишка област. В момента се снабдяваме с работници от Ракитово, Света Петка. Тези наши работници са принудени да пътуват всеки ден до нашата оранжерия в период от 1 час, като губят от личното си пространство, за да дойдат на работа", каза земеделският производител Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводителите искат адекватна помощ от държавата.

"Нашите искания, както на нас като оранжерийни производители в България, така и на нашите колеги в цялата държава са държавата да ни помогне, като поеме 50% от разходите по отношение на осигуровките на всички лица, които са на постоянен трудов договор, за нас наистина ще се окаже голям плюс, ще ни бъде голяма помощ, ако държавата застане зад нас и поеме разходите на тези лица", каза Кабурова.

По данни на Националната статистика към момента над 50% от оранжериите в страната са застрашени от затваряне. За да не се стигне до това са нужни спешни действия от страна на държавата, категорични са земеделците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: