Земеделските производители имат четири основни искания към властта

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
10:40 / 06.02.2024
735
Българската аграрна камара и нейните членове, които започнаха днес ефективни протестни действия след като не приеха предложението на правителството за подпомагане на бранша изпратиха техните искания.

Те настояват за:

1. Осигуряване на бюджет по т.нар. украинска помощ за 2024, който да позволи запазване на ставките от 2023 г. за подпомагане на земеделските производители от уязвимите сектори като овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. За сектор зърнопроизводство да се осигури бюджет за подпомагане, но не по предложената от МС методика, тъй като в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

2. Приемане на пакет от законодателни инициативи за реформи в сектора с ясен времеви график – промени в Закон за собствеността върху земеделските земи, Закон за арендата и Закон за Българската аграрна камара с правила за представителност на браншовите организации в земеделието, Закон за кооперативите, Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, Закон за пчеларството, Закон за виното и спиртните напитки.

3. Приемане на Стратегии за поливното земеделие в страната, за целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци, за развитие на пчеларството и др., както и достъп на земеделските производители до субсидирана заетост към МТСП и общините с цел гарантиране на задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка и невъзможността на сектора да си позволи адекватни трудови възнаграждения.

4. Ясна позиция на държавата по т.н. Зелена сделка на ЕС без ощетяване на земеделските производители, както и преосмисляне на политиката на ЕС по отношение на търговията със земеделски продукти от трети страни, така щото да се гарантира реципрочност в стандартите на производство, за да се осигури справедлива търговия и да се предотврати нелоялната конкуренция от дъмпингов внос от трети страни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (225):
21.05.2024 Еврокомисарят по земеделие към Тахов: България е сред страните дали най-много средства на фермерите си
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл!
01.03.2024 Министърът на земеделието на среща с животновъди
26.02.2024 Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
20.02.2024 И последните протестиращи земеделци се срещнаха с премиера Денков
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
Още новини от Национални новини:
Ще има ли увеличение на заплатите на медиците?
Правото ни на неплатен отпуск – кога и при какви условия
Катастрофа с четири тира затвори у нас
Излезе пробата за алкохол на машиниста, управлявал катастрофирали...
В АЕЦ "Козлодуй": Започва презареждането на пети блок с американс...
Тленните останки на цар Фердинанд пристигат у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).