Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жена от Родопите: Това не е демокрация, а мизерия
Автор: Екип Burgas24.bg 20:52 / 30.09.2022Коментари (2)654
©
Високо в планината, по-близо до облаците, отколкото до равнината, се намира Рибново. Веднъж в годината, само през зимата, в селото край Гоце Делчев, се изсипват телевизионни екипи, за да снимат прословутите шарени сватби. Дни преди изборите до там стигна екипът на Новините On AIR, за среща с Кемиле, бялата лястовица на Рибново. 

Кемиле Емин е родена в Рибново. Живее в родопското село вече 50 години, но за разлика от повечето хора тук, не се страхува да говори пред камера.

"30 години едно и също е тук. Аз бях на 18, когато дойде демокрацията и моите родители, баби и дядовци се радваха, че сега ще ни върнат имената, ще дойде нещо по-хубаво за нас, но аз досега нищо хубаво не съм видяла. Всичко е едно и също - земеделие, работа по чукарите, няма никаква промяна и няма цехове, заводи, а за 30 години нещо ново би трябвало да има", разказа тя.

В Рибново препитание няма. През зимата селото е пълно, а напролет всички тръгват нанякъде. Миналата година Кемиле е принудена да замине за Испания, за да работи на полето.

"Там бяхме около 300 човека - 90% жени, които бяхме от Рибново, Брезница, Лъжница и всички ние сме хора, които чакаме нещо да се направи, нещо хубаво за нас. Тук бяхме на полето, а след 30 години сме на полето в Испания. Мисля, че това не е демокрация, а е просто мизерия. Нищо друго в нашите райони", смята Кемиле.

След като се прибира от Испания, отваря малък шивашки цех. И въпреки, че всички се оплакват от липсата на работа, тя трудно намира момичета, които да обучи. Питаме я защо?

"Всички млади деца около 20, които аз попитах, са заведени по програма и не работят. Това кара до провал на младото поколение, защото след шест месеца то не знае да работи и не иска вече да работи, защото чака следващата програма.. Аз лично два месеца обикалях селото и не успях да намеря 3-4 момичета, за да ги обуча да шият и се отказах", обясни тя.

През годините хората в Рибново отиват до урните по навик. Без да използват Деня за размисъл по предназначение.

Случайно или не точно, сега асфалтират улиците в Рибново. В неделя Камиле ще стигне до урната по новия асфалт, но ще гласува по съвест. Бялата лястовица на Рибново е готова да плати цената на свободния избор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.10.2022 г.
+2
 
 
На тия не може да се угоди! Нали ви върнаха имената!! Нали ви дава държавата пари по програми - хем лежите, хем пари получавате, та не им се работело на младите...Аман от претенции!
+2
 
 
Продължавайте да си гласувате за депесето. Хак да ви е !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: