Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жената на Таки е съсобственик в пловдивски мол?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:16 / 28.05.2023Коментари (0)985
©
Приятелката на Христофорос Аманатидис-Таки е станала съсобственик в пловдивския мол "Марково тепе", показа проверка на "България Днес".

Манекенката Боряна Шехтова, която преди години роди дете на Таки, държи десет процента от акциите на търговския център, оценяван на близо 100 млн. лева. За тях Шехтова плаща скромните 293 хиляди лева вместо полагащите се около 10 млн., сочат документите за сделката.

Феноменалният си удар Шехтова прави в края на април 2016 г. Дотогава търговският център е собственост на група чуждестранни бизнесмени. Неговото строителство започва през 2008 г. с кредит от 45 млн. евро от австрийска банка. Заради различни скандали и неуредици с общината огромната сграда така и не е завършена. В резултат вноските по заема няма как да се обслужват. След като трезорът си иска парите миналата година, кредитът е откупен от бизнесмена Георги Василев, който е женен за сестрата на Боряна Шехтова Анна.

Последвалият търг за продажбата на мола е спечелен от едноименната фирма "Марково Тепе мол". Условието е да се плати заемът от 45 млн. евро и натрупаните лихви заедно със задължение да се инвестират още 12,5 млн. евро за дострояването на търговския център. По време на сделката купувача "Марково Тепе мол" е собственост на офшорката "Атиумко лимитид". В края на април 2016 г. на нейно място влизат нови акционери.

Регистрираните на Британските Вирджински острови офшорки "Термиа Асет Холдингс Лимитид" и "Ливия Трейдинг лимитид" придобиват 90 процента от дяловете. Техните собственици остават неясни. По неофициална информация зад първата стоят капитали на Таки, който използва анонимното дружество, защото трудно може да докаже законния произход на десетките милиони левове инвестиции. Пълномощник на втората офшорка е бизнесменът Георги Василев, съпруг на сестрата на Шехтова - Анна. По неофициална информация Василев е и собственик в сянка на анонимната фирма.

Веднага след смяната на собствеността работата по строителството на търговския център отново е възобновена. Според последното съобщение молът трябва да бъде открит в края на месеца.

Останалите 10 процента от акциите стават собственик на жената на Таки Боряна Шехтова. За тях бившата манекенка дава скромните 293 хиляди лева. Платената от Шехтова цена е многократно по-ниска от реалната и при добро желание би могла да предизвика интерес от данъчните, обясняват експерти.

Малко преди покупката на мола бившата манекенка предвидливо се подсигурява. След серия нелогични на пръв поглед сделки тя успява да си докара печалба от близо 11 млн. лева. Врътката се реализира в рамките на един месец и на практика прави гаджето на Таки и официално изключително богата.

Феноменалната врътка Боряна Шехтова реализира чрез фирма "Про диал". Макар да няма солидна история в началото на 2015 г. дружеството успява да купи 114 дка край Несебър от Министерството на отбраната. Платената цена е почти 5 млн. лева, което според експерти е доста по-ниска от пазарната. Вероятно това е причината военното ведомство да не шуми около сделката и дори да отказва да посочи купувача.

Година по-късно Шехтова купува 66,6 процента от дяловете в "Про диал". Напук на всякаква бизнес логика на 17 март 2016 г. жената до Таки плаща едва 8 лева за фирмата с огромния парцел по морето. Останалите дялове отново на символична цена са купени от сестра й Анна Шехтова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: