Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живко Тодоров: Подписахме ключов договор, очаквам Стара Загора да се превърне в център за инвестиции
Автор: Йоланда Пелова 11:58 / 13.01.2023Коментари (2)529
©
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Пренася ме се в Южна България – един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България – Община Стара Загора. Стара Загора заяви готовност, че се превърне в предпочитана инвестиционна дестинация в България. Какви стъпки и мерки ще предприеме общината? Казвам добро утро на градоначалника Живко Тодоров. Г-н Тодоров, както вече казах в анонса ми, заявихте готовност, че ще се превърнете в предпочитана инвестиционна дестинация в България. Как ще се случи това? Какви стъпки предприемате?  

Първо искам да кажа, че през 2020 и 2021 година имаше един сериозен спад в инвестициите, свързан с КОВИД и с пандемията, която имахме. А през миналата година знаете, че стартира война, която доведе до редица кризи, икономическа включително. В момента обаче има една тенденция за това да има размърдване на инвестиционния пазар и по-конкретно инвеститори, които се появяват и търсят къде да направят своите инвестиции. Така че Стара Загора в това отношение е много активна и ние ще се борим за всяка една инвестиция, и каним всеки един инвеститор, който иска да получи добри условия и възможности за развитие на своя бизнес. Вчера подписахме един ключов за нас договор с Българска фондова борса, като той ще бъде полезен и за двете страни, тъй като от една страна ние ще популяризираме дейността на Българска фондова борса и ще покажем на фирмите възможностите за привличане на свежи капитали, тъй като много голяма част от бизнеса има нужда от това чрез листване на борсата, разбира се.

От друга страна пък Българска фондова борса ще рекламира Община Стара Загора пред своите партньори и съответно инвеститорите, с които работи. Ние вчера представихме и предимствата на Стара Загора като местоположение: в Стара Загора се пресичат 3 транспортни коридора. Освен това знаете, че тунелът под Шипка предстои да се строи, което ще даде още по-голяма свързаност на Стара Загора със Северна България, границата с Турция е съвсем наблизо, има летище на 90 км в Пловдив, има пристанище близо – това е в Бургас, до Стара Загора. Така че има всички предпоставки Стара Загора да се превърне в един следващ център за инвестиции, тъй като виждате, че в Пловдив се оформя една доста голяма икономическа зона, която обаче вече се задъхва и има нужда да се даде пространственост и съответно да се разшири именно на изток със Стара Загора. Така че аз очаквам следващият ръст да бъде в нашия град. Освен това, бих искал да допълня, че данъците в Стара Загора са изключително ниски. Ние направихме една справка по отношение на Данък "Сгради“ – в Стара Загора е най-нисък от всички големи градове. Също така Данък върху даренията, върху наследствата, върху възмездно придобиване на имущество. Те са най-ниски в Стара Загора. Отделно от това Такса "Смет“ за бизнеса също е най-ниска в Стара Загора от всички големи градове, а така като гледам и въобще може да се окаже от всички градове в България Стара Загора има най-ниска такса за бизнеса. Така че това са добри предпоставки и условия за бизнеса. Да не говорим, че административното обслужване е ниво и се случват бързо нещата, както и сами може да се убедите, ако разговаряте с хората от бизнеса в Стара Загора.  

Нека да отбележим, че това е първото такова споразумение на борсата са община в България. Нали така?  

Точно така.  

И вие вече казахте защо, как сте ги привлекли. Г-н Тодоров, уточнихте също така, че ще привличате свежи инвеститори. Какво влагате в тези думи, какво за вас означава "свежи инвеститори“?  

Имах предвид, че по-скоро терминът казах "свежи капитали“ ще привличат компаниите през борсата, а ние ще търсим нови инвеститори. В Стара Загора знаете, че има едно бивше летище, което не се използва по предназначение от много години. То е с отнет лиценз. Ние сме предложили още преди години на държавата това летище да се превърне в индустриална зона, а то на територия около 2 200 дка, като е в близост до пречиствателната станция, много лесно може да се изгради канализация, съответно водоснабдяване, там има газ, ток, абсолютно всички комуникации. Така че този терен е прекрасен за развитие на инвестиционен процес. И преди около 2 седмици в Стара Загора беше министърът на енергетиката, тъй като аз го запознах с нашите планове във връзка и със Зелената сделка, и това би могло в бъдеще алтернатива за Стара Загора да се развие тази индустриална зона, той също много хареса идеята, и разчитаме на съдействието на правителството този терен да бъде освободен от кредита, който има към Българска банка за развитие, и в последствие да се развие като индустриален терен, а именно където му е и мястото, в държавното предприятие "Индустриални зони“.  

Г-н Тодоров, отбелязахте в разговора ни досега, че вие сте и с най-ниските данъци, Такса "Смет“, също така и градският ви транспорт е много конкурентен, на конкурентни цени.  

Точно така, да.  

Имате редица облекчения за хората, ако мога да се изразя по този начин.  

Да.  

Как го постигате?  

Ние сме абсолютно дясно управление. Винаги съм казвал това, че в България от няколко години се забрави какво е ляво и дясно, а именно едно дясно управление трябва да поддържа ниски данъци, да събира по-малко пари от хората и да оставя повече при тях, и съответно да използва възможностите на бизнеса за постигане на градация и успех. Какво имам предвид? Колкото повече бизнес идва в Стара Загора благодарение на ниските данъци, толкова повече субекти ще имаме, които плащат данъци. И на практика ние няма да се лишим от съответния бюджет, просто ще имаме повече субекти, които ще плащат по-малко. Това е, което ние изповядваме като теза. Така че едно дясно управление трябва да се бори именно за по-ниски данъци, за да може повече пари да остават при хората, защото те много по-добре знаят как да ги влагат и съответно преразпределят. А нашата задача е данъците на хората да се влагат по предназначение, там, където е най-необходимо, а именно една община трябва да изгражда инфраструктура, да инвестира в нея, за да може бизнесът съответно да се чувства добре. В момента в Стара Загора се работи по голям воден проект, който създава трудности през тази година за жителите, но аз сигурен, че след няколко месеца когато всичко се преасфалтира и се обнови инфраструктурата на Стара Загора, това ще падне като напрежение.  

Г-н Тодоров, в началото на разговора вие казахте, че всичко в Стара Загора се случва благодарение на дясната политика, която вие водите. Разделението ляво-дясно в политическото пространство е обект на дълги дискусии, като се намесват критерии за разграничение между двете неща. Защо според вас дясното е по-добро и защо да отсъства лявото? Двете не се ли допълват добре, като има един баланс между тях?  

Това е въпрос в крайна сметка на принципи и на убеждения. Дясната политика, както вече казах в първата част от разговора ни, залага на по-малко присъствие на държавата по отношение на данъците. Имам предвид по-ниски данъци и съответно по-ниско бреме за хората, повече пари да остават при тях и те да решават за какво да се влагат и инвестират тези пари. Докато лявата политика е по-скоро с по-голямо присъствие на държавата, по-високи данъци и оттам по-високо преразпределение от държавата, което знаете, че не винаги е ефективно. Защото всеки обвинява държавата, че не е добър стопанин и съответно не харчи по най-правилния начин парите на хората. Така че затова съм привърженик на дясната политика, затова смятам, че това е по-прогресивното, особено в държава като България, която има нужда от развитие, тя не може да инвестира прекомерно в лява политика, защото това означава да забави темповете си на растеж. Растеж се прави само с развитие на инфраструктура, развитие на бизнеса, по-ниски данъци, по-либерални условия. Така че няма как да бъда привърженик на крайно лява или пък лява политика, защото смятам, че това не е правилно за държава, особено в този момент.

Социална политика може да се прави в богата държава, която може да си го позволи. А когато се налага да се вземат кредити, за да се датира социалната система, това въобще не е правилно, защото тези кредити после ще се връщат от поколенията. А за да се похарчат едни пари, те първо трябва да се изработят – това е дясната политика, а не да взимаме назаем от бъдещите поколения и да ограбваме тяхното бъдеще. Затова смятам, че в България това, което се говори през последните 2 години, е пълен разпад на политическата система, защото знаете, че в политическото пространство започна да се отчита, че едва ли не нямало значение кой е ляв, кой е десен, важно е какви принципи – напротив, има много голямо значение, защото има значение как се харчат парите в държавата и за какво. И всички искаме да имаме добра перспектива, да настигнем и да догонваме с по-бързи темпове европейските държави. Как ще стане това, ако ние в днешния ден изядем всички пари, които изкарваме? Ние трябва да ги инвестираме, за да може в следващия момент да дойдат резултатите. Така че затова има значение каква е политиката и не може да говорим за дясна политика с леви цели, дори не може да се сетя какво беше точно посланието.

Чие послание, г-н Тодоров, на кого?  

Това беше тезата да се размие изцяло и политическите различия да бъдат размити между лявото и дясното, и да може да се направи една безпринципна коалиция. Това всъщност беше направено през миналата година. И тази безпринципна коалиция съответно не роди нищо добро. Защото няма как така да се реализират десни намерения с леви мерки или дори не си спомням, пак казвам, какво беше точното послание, но беше нещо от този сорт, и което звучеше достатъчно абсурдно. Така че аз определено смятам, че в България трябва да се върнат нещата на правилните им места, да си има леви и десни партии, които да поемат съответните конкретни ангажименти към своите избиратели, и в последствие в парламента да ги отстояват. Това не може да продължава, както е в момента, на абсолютно безпринципност и партиите да влизат в парламента без никакви програми, без ясна цел. И затова и резултатите в България са плачевни, защото няма ясно конкретни ангажименти, които се поемат преди кампаниите, и после хората нямат върху какво съдят дали са постигнати добри резултати или не.  

Казвате нямат ясни програми, но "Продължаваме промяната“ имаха декларация с 50 точки например, описани, една след друга какво следва.  

В тези 50 точки трябва да има ясно разграничение на политики. Всеки може да обещае, да седне и да напише една декларация, но това трябва да почива върху конкретна политика, върху конкретен бюджет, конкретни възможности на държавата. Ето там липсва обикновено връзката между обещания и възможности на държавата. Повечето политици обещават в пъти повече от това, което реално могат да изпълнят, след което започват да обясняват защо не могат да изпълнят нещо, което вече са обещали. Така че там се губи връзката. И затова една такава декларация трябва да бъде облечена в конкретика: каква ще бъде данъчната политика на държавата, съответно какъв ще бъде бюджета, на каква събираемост може да се разчита, от там какво може да се направи по години. Това като разчет е много лесно да свърши, въпрос на желание е. И другото, което е, че виждате как се сменят бързо позициите.

Аз като кмет на Стара Загора от повече от 5-6 години говоря за това, че въглищните централи не бива да бъдат затваряни в този момент, че трябва да се даде един по-сериозен преход, за да се случи реалната трансформацията на икономиката към зелена, но те на пук взеха едно решение миналата година, на всичко това без да се вслушат в местната власт, без да се вслушат в синдикатите. И сега виждате няколко месеца по-късно, след като договорихме Плана за възстановяване и устойчивост, имам предвид те го договориха, защото с нас никой не се е допитвал, сега пуснаха декларация, с която реално задължават правителството да предоговори този план. Ами добре, вие защо въобще го гласувахте миналата година, когато всички говориха, че това е катаклизъм, че този план е написан без съгласуване с никой? Ето виждате колко са непоследователни политиците, и после ние очакваме да има конкретни и реални резултати. Когато се дават такива сигнали през 5-6 месеца да се мени мнението и да се гласуват различни неща, това говори достатъчно колко са принципни в успяването на т.нар. "ляво и дясно“ в България. Това исках да кажа, че някой само се пишат, че са десни, но всъщност изглеждат доста по-леви.  

Г-н Тодоров, вие ще останете ли в политиката дори и на местно ниво? През 2019 година заявихте, че това ще бъде последния ви мандат като кмет.  

Това са били винаги намеренията ми. Смятам, че един политик, когато изкара на даден пост определен период от време, трябва да потърси ново предизвикателство. Това е поне моето виждане. Така че през следващите месеци предстои да бъдат издигнати кандидатурите за кмет в Стара Загора и всичко това ще стане ясно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Колкото и да се оплакват пловдивчани от пътищата в града, то в Стара Загора са по-зле. Ако трябва да се сравняват и пътищата в двете области, то положението е направо срамно за заралии. Живко Тодоров може да продължи да мечтае, но Стара Загора няма нито човешки потенциал, нито инфраструктура като област, че да се сравнява с Пловдив. Прословутият тунел под Шипка ще се случи все някога,но едва ли в близките 15-20 години.
0
 
 
И наистина вече е така! Пловдив изостава от Ст. Загора,, благодарение,, на бездарните корумпирани кметове и управленци от началото на демокрацията и до сега! Жалко за града!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: