Знаете ли коя е баба Шушана, която продава баници в Бразилия?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:38 / 10.03.2024
1234
Днес отбелязваме 81 години от спасяването на 50 000 български евреи от германските концлагери. Сред тях е и семейството на баба Шушана. Тя е родена в Израел, но в последните няколко десетилетия прави баници в... Бразилия. Произвежда собствено кисело мляко, прави таратор на бразилците и говори на перфектен български с любов за България, макар и половин век да не е стъпвала у нас.

Розовата баничарница в Сао Пауло отваря врати преди 50 години. Преди Casa Bulgara да заработи през 1975-а, на семейството на Шушана се налага да живeе на три континента, за да избяга от насилието на Холокоста.

Майката на Шушана – Лина, е родена през 1927 г. във Варна. Няколко години по-късно Тристранният пакт се подчинява на фашисткия режим. Така, само на 15 години, Лина е изнесена насилствено от дома ѝ. Качват я на влак, но по чудо не стига до нацистките лагери.

"Била е изселена в Плевен и след няколко месеца са отишли при нейната баба в Шумен. Българите ни спасиха. Единствената страна в Европа, която спаси всички евреи – насам-натам, с германци, срещу тях. Но ни спасиха", казва Шушана пред NOVA.

Спасени, но травмирани до живот, Лина и мъжът ѝ емигрират в Израел. Там се ражда Шушана, но след редица кризи в района семейството отново поема на път. И макар новият дом за тях да е Бразилия, в сърцето им завинаги остава България.

Занаята с приготвяне на баница Шушана наследила от майка си. С времето клиентите в Casa Bulgara се променили, бюреците – също. Но за баниците говори в цяла Бразилия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Нуждаем се от стабилно правителство с минист...
Какви са цените на основни хранителни стоки?
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки Роле...
Брутално убийство в Силистра 
Над 3000 литра контрабанден зехтин задържаха митничари
Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19: Не е лек, но не е по-опас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).