Зърнопроизводителите от 7 държави искат контрол над украинското зърно

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:00 / 07.03.2023
1503
Зърнопроизводителите от 7 държави стягат протест с искане за контрол и редуциране на вноса на украинско зърно. Това каза за "Фокус" Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от Пловдивско.

"Ние, земеделците в регионални и национални организации, проведохме събрания и сме в протестна готовност, но аз като фермер се чудя срещу кого ще протестираме", каза Вукодинов.

"Единствената ни надежда е, че ще има протестни действия в още 6 държави и дано ни чуе Европа, защото в България няма кой да ни чуе", добави Вукодинов.

По думите му, от 500 млн. държавна помощ, за зърнопроизводителите у нас са отделени 0 средства.

"В момента влизаме с две години закъснение в новия програмен период. Сега разглеждаме стратегическия план в детайлите. От 1 март би трябвало да започне кампания 2023 за очертаване на площите, за директни плащания, за еко схеми. В момента разглеждат проектите за тези схеми.

62 години ще направя след месец, от 31 години съм земеделски производител, по-притеснен не съм бил никога. Искаме да привличаме млади хора, да им дадем сигурност и устойчив бизнес. В момента целият стратегически план е така направен, че със всеки ден косите ни настръхнат все повече", добави той.

Зърнопроизводителите ще настояват да не се смесват партидите зърно с украинските. Според него, производството на основни продукти с украинско зърно не отговаря на европейските изисквания, тъй като Украйна не е член на ЕС. Суровините, които се използват там, не са подложени на рестрикци и гражданите не могат да бъдат сигурни дали тези продукти са напълно безвредни. 

"Като челнове на ЕС ние спазваме европейската политика, а Украйна няма тези редукции като нас. При нас всяка година отпадат препарати, тъй като са вредни за човешкото здраве, а там същите препарати се ползват все още", поясни Ангел Вукодинов.

Според него, в момента няма реален контрол за това какво влиза в страната ни. Може да влязат и вредители със зърното от Украйна.

Общите действия на страните от ЕС ще бъдат насочени към освобождаване на коридорите заради това, че няма контрол на това производство, каза още Вукодинов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).