Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Българското Черноморие – (не)възможният избор
Автор: Екип Burgas24.bg 10:08 / 31.05.2008Коментари (0)8973
© Burgas24.bg
След всичко, което се случи по българското Черноморие в последните десетина години, ми е наистина трудно да намеря аргументи, с които да ви убедя, че си струва да прекарате лятната си почивка тук. Излишно е да описвам ситуацията - всички виждаме и знаем за какво става въпрос! Напоследък държавата в лицето на Агенцията по туризъм и част от браншовите организации са подхванали кампания в стил "Да върнем българите в родните курорти", които ми се струват малко като поговорката "След дъжд - качулка". Не виждам какво му е лошото на това, че българите ходели на море в чужбина. Ами така е по цял свят - нашето си е наше, но хората просто обичат да пътуват, особено когато в чужбина им се предлагат по-добри условия на по-ниски цени. А това, че големите ни морски курорти са го докарали дотам, че да търсят изход и спасение в родните потребители, е съвсем друго нещо, за което няма да говорим тук и сега. И все пак - нали за всеки влак си имало пътници.

Вариант едно: "Големите комплекси!"
Тези уникални средища на кич и строителна мизерия, на беге баровци и немски селяндури, на петзвезден лукс и дървени павилиони с турски анцузи! Обичам Слънчев бряг толкова, колкото и не мога да го понасям. Защото тук е shit, но си е нашият си, някак мил и познат shit. А и трябва да признаем, че въпреки хилядите си недостатъци, когато падне нощта, Слънчев бряг се преобразява в едно по-добро място. Хаус партита, претъпкани дискотеки, музика на живо, чил аут на плажа, евтин (и скъп) алкохол, неангажиращ секс. Всичко необходимо, за да се завърнете от почивката смазани, но щастливи.

Ако това е вашето място, ориентирайте се от рано. Българите все още разчитаме да уредим почивката си в последния момент и съответно да платим най-високите цени. През юни и септември условията са най-изгодни. В тризвездните хотели цените за нощувка варират средно между 30 и 50 лева, в четиризвездните - от 40 до 100, а в петзвездните - от 120 нагоре. В така наречения висок сезон (юли и август) обаче ситуацията коренно се променя - цените стават двойни, а шансът да си намерите място в хубав и удобно разположен хотел - почти нулев. Сори, пич, но немските селяндури са с предимство, щото идват на конвейер. Нищо, че трима в кръчмата пият една бира, ако въобще излязат от ол инклузива.

Ако ви е все едно къде ще спите, стига да има 4 стени, легло и баня, "хубавата" новина е, че заради зверското презастрояване миналата година хотелчетата на 5-6-7 и прочие до десета линия предлагаха легла почти без пари. Това лято май няма да е много по-различно.

Вариант две: Луксозна почивка и сутрини без главоболие
И това е постижимо в лицето на комплексите Албена и Св. св. Константин и Елена. Първият прави сериозни крачки към имидж на екологична и здравословна дестинация - специални вегетариански менюта и ресторанти, собствени градини с екологично чисти продукти, лечебни и възстановителни програми сред спокойствието и зеленината в комплекса. Най-новото попълнение на Албена това лято е ултралуксозният хотел "Фламинго гранд", в който нощувките достигат скромната сума от 540 лева. Другата гордост на комплекса е ресторантът за здравословно хранене "Зелена ябълка", който си има специално оборудвана за целта кухня.

Св. св. Константин и Елена също разчита на зелен и спокоен имидж, но и на още нещо - това е единственият морски курорт, на територията на който се намират 7 минерални извора. СПА глезотии са налични в "Грандхотел Варна", хотел&СПА "Азалия" и СПА хотел "Романс". Тази година най-старият ни черноморски комплекс навършва 100 години и ще предлага на гостите си изложби, дефилета, конкурси, концерти и други събития през целия сезон.

Вариант три: Бюджетно базираният избор
Созопол и Несебър отдавна загубиха своето очарование под натиска на зверското строителство. Свети Влас е като квартал на Слънчев бряг. Обзор, Царево, Каварна, Приморско и подобните им са достатъчно скучни. Единствените предимство на тези градчета е, че тук ще намерите места за настаняване от всички категории - от петзвездни хотели до легла за десетачка, а някои от тях разнообразяват положението с културна програма. В сайтовете от рода на bghotelite.com или bgkvartiri.com се намират всякакви оферти. Моят фаворит е семеен пансионат "Скритият мъж" в Царево. Стаите изглеждат прилични, но не смея да изкажа предположение какви ли изненади очакват гостите.

Една съвсем нелоша дестинация е Балчик, особено ако отседнете в градината на румънската царица. Седемте вили са изцяло обновени и приемат гости, а самата градина по моето лично мнение е в топ пет на най-красивите обекти от културното ни наследство.

Иначе и това лято хитът на сезона ще бъде Лозенец (с прилежащите му Варвара, Ахтопол и Синеморец) - местенцата по Южното Черноморие, където все още има зеленина и плажове без хотели, построени върху самата брегова ивица. Засега.

Най-лошото на Лозенец е, че там ще срещнете много от познатите ви софийски физиономии, част от познатите ви софийски заведения и в крайна сметка ще се почувствате като в София, но с море. А най-хубавото на Лозенец е, че... (прочетете пак предното изречение след първата запетая.)
Едно от най-очарователните кътчета на Северното Черноморие е Крапец. Малкото рибарско селце на десетина километра от Шабла е известно с пясъчните си дюни и птиците, който гнездят и зимуват около него, както и с езерата - природни резервати: Дуранкулашкото, Шабленското и Езерешкото. След Шабленско езеро е най-старият фар на Черно море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Плажът на Крапец е и може би едно от последните места, където можете да видите делфини да плуват буквално на 10 метра от брега. Възможностите за настаняване в селото са в някоя от петнадесетината вили - до една симпатични, чаровни и уютни, на цени от 10 до 35 лева.

Вариант четири: Къмпингите
Някога ги имаше много. После ги оставиха да пустеят и да се рушат. Още по-после ги застроиха и унищожиха, а в последните две години се наблюдава истински феномен - някои от тях възкръснаха. Като например къмпинг "Ахелой", който беше абсолютен хит през 70-те и 80-те и където прекарах немалка част от детството си. В момента там се намира комплекс "Лозана", който предлага настаняване в бунгала с по 2 самостоятелни стаи със санитарен възел, хладилник и кабелна телевизия, както и места за каравани и палатки.

Други облагородени варианти са къмпинг "Нестинарка" до Царево и къмпинг "Витоша 1" до Китен. Те обаче предлагат само бунгала.

На къмпинг "Арапя" между Лозенец и Царево, друго любимо място на софиянци открай време, хотелите се множат бавно, но сигурно. Ще спестя мнението си по този въпрос, както по въпроса за строежите на Градина, Смокиня, Иракли и т.н. Ще спомена обаче няколко други факта.

Първият от тях е, че през март имах чудесната възможност да посетя най-голямото туристическо изложение в Европа - ITB Berlin, където България участваше с приличен щанд. Докато се мотаех около него и критично го оглеждах, станах свидетел как не един или двама души се спряха и попитаха за възможности за къмпингуване на море в България. Не говорим за бекпакъри, а за възрастни двойки, които харчат сериозни суми за подобен род почивки. Станах свидетел и на това как служителката от Агенцията по туризъм повдигаше рамене и клатеше отрицателно глава.

Вторият факт е, че срещу 12 лева на един от най-големите функциониращи къмпинги у нас - "Смокиня" - миналото лято получих правото да разпъна палатката си на претъпканата поляна (спокойният сън е mission impossible) и ключ за най-гнусните тоалетни и бани на света. За сравнително същата или незначително по-висока сума в Гърция, Турция или Хърватия можеш да къмпингуваш в условия, отговарящи поне на три звезди по нашите стандарти - достатъчно пространство, басейн, пералня, кухня, спортни съоръжения, ресторанти, детски площадки.

Аз все още летувам в България. Но единствената причина е, че съм родом от морето и ми е свидно.

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: