Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
12 млн. Европейско финансиране за природосъобразни решения в градските територии
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 10.08.2017Коментари (0)1216
©
Община Бургас, съвместно с партньори от Ирландия, Белгия, Полша, Германия, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Грузия, Армения и Обединеното кралство, изпълнява проект "Природосъобразни решения за зелени градове - CONNECTING Nature" , който се финансира по програма Хоризонт 2020.

37 организации от 19 страни се събраха в Дъблин за старта на проект Connecting Nature, финансиран от ЕС, с водещ партньор колеж "Тринити", гр. Дъблин. Целта на проекта е превръщането на Европа в глобален лидер в процеса на преосмисляне на моделите, по които природосъобразните решения могат да бъдат прилагани по-ефективно в градовете. Значението и финансирането за тези решение непрекъснато нараства като се обръща все по-голямо внимание на важността за "връщане" на природата обратно в градските пространства.

Тези иновативни решения помагат за подобряване на градската среда, но също така имат и значителен потенциал за създаване на допълнителна заетост в градовете и подобряване здравето и комфорта на гражданите.

Кметове, представители на местните власти, научните среди и бизнеса от цяла Европа бяха запознати с възможностите за финансиране на природосъобразни инфраструктурни проекти, предоставяни от Европейската инвестиционна банка. Пазарът е значителен. Към момента, над 70% от населението на Европа живее в градовете и се очаква този процент да нарасне до 80 % до средата на 21 век. Това означава 36 млн. нови граждани, които ще се нуждаят от дом, работа и грижи до 2050 год. Природосъобразните решения могат да се използват за справяне с много от предизвикателствата в градовете, като например непрекъснатото влошаване на здравето на хората, унищожаване на природния потенциал и "услугите", които предоставя (чисти въздух, вода и почва), изменение на климата и застрашаващо увеличение на риска от природни бедствия.

Чрез проект Connecting Nature, партньорите от 13 града ще разработят иновативни природосъобразни решения за малки, средни и големи градове, които след това да се разпространят и сред други европейски градове. Например гр. Генк, Белгия (население 65 000 души) търси начини за превръщането на града от център на минната промишленост в център на устойчивата енергия. В Познан, Полша (население 500 000 души), властите стимулират интереса на местното население като им дават възможност да предлагат и след това да гласуват за различни природосъобразни решение, които да се приложат в кварталите или целия град. Бюджетът на тази инициатива през 2016 год. е бил 3, 3 млн. евро. А в Глазгоу, Шотландия (население 600 000 души), местният съвет цели всеки гражданин да има достъп до зелени или водни пространства на най-много 400 м от мястото, където живее. Към момента 60% от населението на Глазгоу живее на 50 м от изоставени и занемарени градски площи.

Проект Connecting Nature е иновативен проект, финансиран от Хоризонт 2020 Програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз. Пет годишният проект стартира на 1 юни, 2017 год.
Община Бургас е партньор по проекта и участва в консорциума като "град-последовател" (английски превод "fast-follower city"), чиято роля е да проучи добрите практики и приложи научените уроци, знания и опит на градове като Генк, Глазгоу и Познан в разработването на иновативни "зелени" решения в градска среда, съотносими към нуждите на града.
Финансирането, предоставено от ЕС на Община Бургас е 109 999,75 евро.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: