Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
2017 година донесе на Бургас безценен подарък – нов фестивал на изкуствата
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 20.12.2017Коментари (0)1720
©
Голямата ни актриса Цветана Манева беше патрон на пилотното издание на Порт Прим Арт Фест

2017 година донесе на културната сцена на Бургас изключителен дар - Порт Прим Арт Фест. Начело на фестивала на изкуствата, застана лично голямата ни актриса Цветана Манева, смело приемайки да бъде негов патрон - "Бургас е място за изкуство, винаги съм знаела това... надявам се, че аз в качеството си на патрон, на почетен гост ... ще бъда, както се казва "за кадем" ... много искам това събитие да се превърне в устойчиво и да има бъдеще през годините.

Заслужават го хората на Бургас, които обичат своя град".
Порт Прим Арт Фест се случи благодарение на желанието на бургазлии за обогатяване на културния живот в града и усилията на местната власт това да се случи. Организатори на фестивала са Община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец. Идеолог и творчески директор на форума на изкуствата, е художника Стефан Божков.

Сцените на изкуствата, на които Порт Прим Арт Фест заживя в дните от 9 до 14 октомври включваха знаковите бургаски локации Магазия 1 на Морска гара, Културен център "Морско казино", Експозиционен център "Флора", зала "НХК", елегантните пространства на емблематичния за Бургас, от 1959г. насам, Гранд Хотел и СПА Приморец.

Бургазлии и гостите на града, имаха възможност в рамките на фестивала, да влязат в пряка интеракция с различни изкуства - литература, кино, театър, архитектура, живопис, графика, скулптура, винена дегустация, подплатена дръзко с кинокритика. Срещите на Порт Прим Арт Фест, бяха с бележити родни творци - Георги Тошев, Веселин Савов, Георги Кръстев, Мария Касимова-Моасе, Силвия Чолева, Васко Ернст Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова, Васил Балев, Белослава Диитрова, Иво Рафаилов, Йорданка Белева, Борис Праматаров, Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков. Патронът на Порт Прим Арт Фест - голямата ни актриса Цветана Манева, лично уважи всяко от събитията в рамките на фестивала.

Културата е необходимост за прогреса и просперитета на всеки един народ. Тя е мерило, следа, крайъгълен камък, който винаги тежи на мястото си и разказва истории, независимо от неспирния поток на времето. Светли са имената на тези, които градят пластовете ѝ неуморно, смело, въпреки препятствията по пътя. А някой ден, друг някой, в бъдещето, ще разрови същите тези културни пластове и ще ни открие - такива, каквито са ни уловили стиховете, четките на художниците, пластиките, театралните постановки и различните форми на съзиданието на изкуствата. Културата е крехка и уязвима. Тя се нуждае от смели визионери, които да подпомагат всичките ѝ форми, да улесняват достъпа на хората до нея, да ѝ дават глас и живот.

В този ред на мисли, Бургас изпраща 2017г. по-богат - в един топъл, светъл смисъл, пълен със съдържание отвъд материалното. Порт Прим Арт Фест донесе на стотиците приятели, които събра, срещи с изкуствата, нови съмишленици, големи автори, ценно съдържание и радост.

"Културата е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили" - Еманюел Муние.

Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: